Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na prácu vo verejnej správe nebude vekové obmedzenie

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dovŕšením veku 63 rokov sa mal skončiť pracovný pomer zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Vekové obmedzenie pre prácu vo verejnej správe sa zavádzať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o štátnej službe od Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chcel stanoviť vekový limit na 63 rokov. Tvrdil totiž, že to tak funguje v tretine členských štátov EÚ.

Dovŕšením veku 63 rokov sa mal skončiť pracovný pomer zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme, alebo štátnozamestnanecký pomer štátneho zamestnanca, a to priamo zo zákona. Návrh sa týkal výlučne verejnej správy, nie súkromnoprávnych vzťahov, kde by štát podľa Kadúca spravidla zasahovať nemal. Poslanec to označil za systémové a ústavne konformné riešenie, ktoré pomôže zvýšiť zamestnanosť nielen mladých ľudí či absolventov vysokých škôl vo verejnej správe, ale aj bežných ľudí bez práce. "Hovoríme o niekoľkých tisícoch nezamestnaných. Navyše, obmedzí sa súbežné poberanie platu aj dôchodku, pričom znížením nezamestnanosti sa samovoľne znížia aj výdavky štátu na nezamestnaných občanov," tvrdil Kadúc.

On sám vyjadril presvedčenie, že je zbytočným plytvaním, ak vláda dotuje zamestnanecké miesta miliónmi eur a pritom má riešenie priamo pod nosom. "Podľa môjho názoru je pokrytecké, ak jediným dôvodom neprijatia takejto úpravy má byť strata voličov, ktorí poberajú dôchodky, a ktorých si vláda takto de facto kupuje," uviedol.

Podľa neho je v súčasnosti veľká skupina osôb vykonávajúcich svoju činnosť vo verejnej správe, ktorá je v dôchodkovom veku a súčasne okrem príjmu poberá aj starobný dôchodok. Kadúcova novela však nemala zasiahnuť ľudí vo verejnej správe, ktorí majú veľmi nízky dôchodok. Dotknúť sa mala sa len tých, ktorí poberajú dôchodok aspoň na úrovni 1,5 násobku sumy životného minima.