Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rómovia dnes oslavujú, majú sviatok

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veľké skupiny Rómov na Slovensku žijú na okraji spoločnosti, konštatujú zástupcovia Regionálneho centra Rozvojového programu OSN (UNDP).

Bratislava 8. apríla (TASR) - Dnešný Medzinárodný deň Rómov by mal byť príležitosťou upozorniť nielen na bohatú kultúru a históriu tohto etnika, ale aj na skutočnosť, že veľké skupiny Rómov v Európe i na Slovensku stále žijú na okraji spoločnosti. V tlačovej správe pre médiá to konštatujú zástupcovia Regionálneho centra Rozvojového programu OSN (UNDP).

"Sociálne vylúčenie a chudoba Rómov predstavuje závažný rozvojový problém vo viacerých členských krajinách EÚ a v niekoľkých ďalších štátoch Európy. Rozvojový program OSN preto aktívne podporuje rozvojové projekty na miestnej úrovni s dôrazom na sociálne vylúčené skupiny obyvateľstva a Rómov," konštatoval riaditeľ Regionálneho centra UNDP pre Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov v Bratislave Jens Wandel.

UNDP plánuje v najbližšom období predstaviť verejnosti Správu o životných podmienkach rómskych domácností na Slovensku. Štúdia, ktorá vznikla na základe dát z reprezentatívneho výskumu v rómskych komunitách, má hĺbkovo mapovať životné podmienky rómskych domácností.

"Poznatky z tejto správy prispejú k porozumeniu zložitej situácie, v akej marginalizované rómske komunity dnes žijú, a naznačia, aké by mali byť adekvátne verejné politiky na vytvorenie rámca pre dôstojný život všetkých Rómov a Rómiek," vysvetlila PR manažérka Regionálneho centra UNDP Izabela Nagyová.

Regionálne centrum UNDP pôsobí v Bratislave od roku 1997.