Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Veľkonočné sviatky opäť preveria trpezlivosť vodičov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pred každými významnými sviatkami sa na cestnej premávke prejaví nervozita a zhon. Na cestách rastie počet áut a šoférovanie tak prináša so sebou aj nutnosť vyššej dávky tolerancie či obozretnosti.

Bratislava 24. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky sú okrem tradičných zvykov spojené aj cestovaním za rodinou. Práve tieto sviatky sú obdobím, kedy na cesty vyráža viac motoristov a svoje autá prevetrávajú aj sviatoční šoféri. Naprieč Slovenskom sa vyberú tisíce vodičov, preto treba počítať so zhustenou premávkou či zdržaním a sa obrniť trpezlivosťou.

Pred každými významnými sviatkami sa na cestnej premávke prejaví nervozita a zhon. Na cestách rastie počet áut a šoférovanie tak prináša so sebou aj nutnosť vyššej dávky tolerancie či obozretnosti.

Na nástrahy cestnej premávky počas veľkonočných sviatkov upozorňuje aj polícia. Ako zdôrazňuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, cieľom je zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ochrana života, zdravia a verejného poriadku. Keďže obyvatelia sa presúvajú na sviatky k svojim rodinám, už teraz je zvýšená intenzita cestnej premávky. V prvých dňoch sviatkov zvýšia policajti dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, najmä preventívne. Pod drobnohľadom budú predovšetkým hlavné cestné ťahy, nehodové miesta a úseky.

Polícia upozorňuje vodičov, aby najmä na Veľkonočný pondelok nesadali za volant posilnení alkoholom. Cyklisti samozrejme nie sú tiež výnimkou. Alkohol sa za volantom netoleruje, preto v prípade jeho zistenia budú policajti postupovať nekompromisne. Jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo odmietnutie vyšetrenia na jeho zistenie je trestným činom, za čo hrozí až ročné väzenie.

Nemenej dôležitý je však aj technický stav vozidla. "Auto je určené predovšetkým na jazdenie. Pravidelné premazávanie pohyblivých častí motora a každodenná motorizácia prispievajú k dobrému chodu vozidla. Ak auto dlhšie stojí a využíva sa len občas, nemusí to znamenať, že na aute je všetko v poriadku. Životnosť niektorých dielov sa odvíja aj od veku. Vozidlu preto nerobí dobre, ak dlho stojí. Pred každou jazdou autom, ktoré dlhšie stálo, skontrolujte jeho technický stav. Odporúča sa kontrola tlaku v pneumatikách a stavu prevádzkových kvapalín. Často dlhým státím trpí aj autobatéria, ktorá môže vypovedať službu práve na jednej zo sviatočných ciest." Radí Ľubomír Šimkovič, mediálny zástupca AAA Auto.