Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Znalca v pozemkovej kauze vo Veľkom Slavkove zbavili obvinenia

Foto: TASR/Lukáš Furcoň

So zastavením trestného stíhania nesúhlasí Úrad špeciálnej prokuratúry.

Bratislava 20. marca (TASR) - Znalec, ktorý v jednej z pozemkových káuz vo Veľkom Slavkove vyčíslil vyše 60-miliónový ušlý zisk cyperskej spoločnosti, už nie je trestne stíhaný. V dnešnom večernom spravodajstve o tom informoval RTVS.

Cyperská firma Ermanno Trade and Invest limited chcela pred rokmi získať od Slovenského pozemkového fondu lukratívne pozemky na investíciu pod Tatrami, avšak nakoniec sa k nim nedostala. Fond najprv prisľúbil previesť pozemky na spoločnosť AR park, ktorá chcela vo Veľkom Slavkove postaviť rekreačnú zónu. Napokon ich previedol na reštituentov a nie na firmu. Tým sa mala zmariť jej investícia. Pohľadávku postúpila spoločnosť AR park cyperskej firme. Fond sa bráni, že prísľub pozemkov pre firmu nebol záväzný a tá nemala peniaze potrebné na investíciu. Fond preto trvá na tom, že vyčíslená škoda je fiktívna.

Hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová pre televíziu uviedla, že Okresný súd Košice 1 rozhodol o zastavení trestného stíhania obžalovaného znalca. Súd skutok neuznal za trestný čin.

So zastavením trestného stíhania nesúhlasí Úrad špeciálnej prokuratúry. Proti rozhodnutiu okresného súdu už podal sťažnosť.

Advokát Slovenského pozemkového fondu Michal Mandzák považuje rozhodnutie prvostupňového súdu nielen za nesprávne, ale aj za neštandardné. "Prvému sudcovi v tejto kauze bola vec odňatá, druhý sa nechal vylúčiť pre zaujatosť a nakoniec rozhodol v poradí tretí sudca," upozornil Mandzák. Jeden z obhajcov obvineného znalca naopak hodnotí postup súdu ako vysoko profesionálne zdôvodnené rozhodnutie.

Či bude trestné stíhanie voči znalcovi definitívne zastavené, teraz závisí od Krajského súdu v Košiciach. RTVS informoval, že hlavným sporom o údajnom ušlom zisku cyperskej spoločnosti, sa bude zaoberať Okresný súd v Prešove.