Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Izraelský veľvyslanec: Zákony a vzdelanie sú odpoveďami na extrémizmus

Na archívnej snímke veľvyslanec štátu Izrael Zvi Vapni. Foto: TASR - Jakub Kotian

V boji proti terorizmu považuje na praktickej úrovni za najdôležitejšie tajné služby.

Bratislava 5. februára (TASR) – Extrémizmus vždy narastá na základe strachu, nedostatku vedomostí a predsudkov. A to sa bohužiaľ práve teraz deje v celej Európe. Uviedol pre TASR izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni.

"Žijeme vo veľmi zložitých a komplikovaných časoch. Mnoho problémov, ktorým ľudia či už tu alebo vo svete čelia sa ťažko chápu. A mnohých lákajú jednoduché a nepravdivé riešenia. Veľmi ma znepokojuje nárast extrémizmu na Slovensku a pevne verím, že každý krok, ktorý sa podnikne, bude viesť k zabráneniu šírenia nenávisti a násilia," povedal veľvyslanec.

Podľa neho by mali na extrémizmus existovať dve odpovede – lepšie vzdelanie a zákony. "Mladá generácia na Slovensku by mala vedieť, čo sa tu stalo v minulosti a k čomu by extrémizmus a predsudky mohli viesť. Vzdelanejší ľudia majú menší sklon k tomu, aby sa stali radikálmi a sú lepšie vybavení na riešenie zložitejších problémov," konštatoval Aviner Vapni.

Druhou odpoveďou sú podľa neho zákony. Ľudia, ktorí šíria násilie, popierajú holokaust alebo majú antisemitské poznámky, by mali byť podľa veľvyslanca právne potrestaní. "Sloboda prejavu nie je slobodou nenávisti a predsudkov. Tí, ktorí šíria tieto násilné prejavy by mali byť potrestaní a mali by zmiznúť z verejného priestoru," zdôraznil.

V boji proti terorizmu považuje na praktickej úrovni za najdôležitejšie tajné služby. Podľa neho väčšia spolupráca medzi spravodajskými službami po celom svete sťaží teroristickým organizáciám možnosť konať. Domnieva sa, že vojna s terorom nebude krátka, keďže nejaký čas potrvá, kým sa zneškodnia všetky takéto organizácie v Izraeli, Európe a po celom svete.