Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Veľvyslanectvo SR v Aténach upozorňuje na rozsiahle požiare v Grécku

Na snímke lesný požiar v obci Agrilitsa na ostrove Euboia (Evia) v Egejskom mori 13. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Silný vietor v kombinácii s vysokými teplotami prispel v posledných dňoch po celom Grécku k vzniku desiatok lesných požiarov.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach upozorňuje Slovákov na rozsiahle požiare na rôznych miestach Grécka. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

„Najhoršia situácia je na ostrove Evia (Euboia), kde boli evakuované viaceré dediny. Oheň sa šíri aj v oblasti miest Téby (Thiba) a Manolada. Keďže požiare sa zatiaľ nedarí dostať pod kontrolu, požiadalo Grécko o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ pre civilnú obranu,“ uviedlo MZVaEZ.

Požiarmi nie sú dotknuté ani ohrozené turistické oblasti. Napriek tomu ministerstvo odporúča sledovať situáciu v mieste pobytu a dodržiavať pokyny príslušných miestnych úradov.

Silný vietor v kombinácii s vysokými teplotami prispel v posledných dňoch po celom Grécku k vzniku desiatok lesných požiarov. Požiare v lesoch a krovinatých porastoch sú v Grécku počas suchého a horúceho leta časté. Ich hasenie často komplikuje kopcovitý terén a vietor fúkajúci od mora.

Požiar, ktorý vlani v júli vypukol v oblasti Atén, sa veľmi rýchlo rozšíril do okolia a vyžiadal si životy viac ako 100 ľudí. Zničené alebo poškodené boli stovky domov.