Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kandidátov na šéfa Úradu na ochranu osobných údajov vypočuli

Na archívnej snímke z 26. januára 2018 budova Úradu na ochranu osobných údajov SR počas Dňa otvorených dverí pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov. Foto: TASR - Martin Baumann

ÚOOÚ je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

Bratislava 4. februára (TASR) - Na Úrade vlády (ÚV) SR sa v piatok uskutočnilo verejné vypočutie záujemcov o funkciu predsedu Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ). O pozíciu sa uchádzalo šesť kandidátov. O kreslo šéfa úradu prejavili záujem Mariana Bieliková, Andrej Horský, Juraj Mičura, Zuzana Sklenárová, Tony Tesla a Martin Zlocha.

Bieliková v súčasnosti pôsobí na Ministerstve spravodlivosti (MS) SR. Ak by ju zvolili do funkcie, zamerať sa chce na to, aby sa všetky podnety, ktoré na úrad prídu, vybavovali riadne a včas, čo sa v súčasnosti úradu často vyčíta. Jej prioritou bude aj elektronizácia úradu. Navrhuje tiež jeho personálne posilnenie. Otvorila by ÚOOÚ vecnej diskusii a spolupráci s ostatnými inštitúciami. "Problematika osobných údajov je prierezová téma," vysvetlila Bieliková.

Horský aktuálne zastáva pozíciu na ministerstve školstva. Za nevyhnutné považuje posilnenie postavenia ÚOOÚ, a to aj zakotvením v Ústave SR. Jeho cieľom by bolo aj personálne posilnenie úradu, a to najmä o expertov z oblasti IT či práva. Medzi jeho plány patrí aj spolupráca s vysokými školami. Zapracovať by chcel aj na komunikácii úradu smerom k verejnosti.

Vyštudovaný právnik Mičura, pôsobiaci v oblasti ÚOOÚ, je presvedčený, že pod nedostatky fungovania úradu sa podpisuje najmä jeho personálna poddimenzovanosť. Organizačná štruktúra úradu tiež nie je podľa jeho slov vhodne a efektívne nastavená. "Osobne by som nastavil organizačnú štruktúru, aby bola spravodlivá a aby každý odbor úradu niesol svoju zodpovednosť," uviedol počas svojej prezentácie Mičura.

Sklenárová, pôsobiaca na manažérskych pozíciách v súkromnej sfére, by sa chcela rovnako zamerať na riešenie personálnej otázky úradu. Dôraz by kládla na verejnú prezentáciu úradu a zlepšenie jeho povesti. "Myslím, že ľudia vnímajú existenciu úradu, ale majú pocit, že nič nerobí, čo je neprípustné. Úrad musí poskytovať odborné informácie a čeliť otázkam," poukázala Sklenárová.

Krízový manažér Tesla sa zas chce zamerať na to, aby úrad zjednodušil aplikáciu GDPR do praxe, či zosúladil slovenskú legislatívu s európskou. "Úrad by mal byť modernejší a efektívnejšie vykonávať kontrolu," priblížil Tesla.

Predseda dozornej rady štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Zlocha by sa sústredil na lepšiu komunikáciu ÚOOÚ smerom k verejnosti. "Úrad by nemal vystupovať len ako orgán represie, ale mal by robiť najmä osvetu, aby ľudia vedeli, kedy sa naň môžu obrátiť," skonštatoval Zlocha. Zapracoval by aj na nezávislosti úradu a presadzoval by, aby sa úrad stal ústredným orgánom štátnej správy.

ÚOOÚ je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

Predošlé výberové konanie sa skončilo neúspešne. Verejné vypočutie kandidátov sa nekonalo, keďže jedna z kandidátok účasť zrušila. Vláda rozhodla o opätovnom vyhlásení výzvy a aktualizovala pravidlá výberového konania.

ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.