Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Verejní funkcionári dostali pokuty,o plat príde Kandráč, Bulík i Sitár

Foto: TASR/František Iván

Verejní funkcionári musia podať majetkové priznania do 30 dní od nástupu do funkcie. O mesačný plat prídu viac ako dve desiatky verejných funkcionárov.

Bratislava 26. júna (TASR) - Verejní funkcionári, ktorí nepodali včas majetkové priznanie, dostali dnes od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pokuty.

O mesačný plat prídu viac ako dve desiatky verejných funkcionárov. Výbor tiež začal konania voči ďalším verejným funkcionárom, ktorí nedodržali zákonný termín. Patrí k nim aj bývalý šéf Slovenskej televízie Štefan Nižňanský.

Medzi previnilcami, ktorí sa majú vzdať mesačného platu, je napríklad bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kristián Takáč, bývalý ombudsman Pavel Kandráč, exposlanec za SaS Ľuboš Majer, bývalý predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Alan Sitár, expredseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Ladislav Štibrányi, bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík a bývalá šéfka Slovenskej pošty Paulína Štefaničová.

Konania boli začaté aj voči ďalším funkcionárom, ktorí si svoju zákonnú povinnosť nesplnili v stanovenom termíne. Výboru poslali vysvetlenie aj s ospravedlnením. Vo svojom stanovisku uviedli, že termín uplynul počas víkendu, domnievali sa teda, že môžu majetkové priznanie podať nasledujúci deň. Výbor ich odôvodnenie a ospravedlnenie prijal a pokuty neuložil.

Verejní funkcionári musia podať majetkové priznania do 30 dní od nástupu do funkcie. Informácie o majetku verejní funkcionári každoročne posielajú parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Povinnosť podať majetkové priznania sa týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musia podľa zákona podať aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc SR, Telekomunikačného aj Poštového úradu.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Za verejného funkcionára sa navyše považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie. Priznanie teda musia podať aj exposlanci, ktorí sa v posledných voľbách do parlamentu nedostali.