Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Verejnoprávne inštitúcie budú možnosť predať budovu za zníženú cenu

Foto: TASR/Martin Baumann

Ak verejnoprávna inštitúcia nehnuteľnosť ani takto predať nedokázala, ponúkne ju bezodplatne štátnym príspevkovým organizáciám v regióne, kde sa nehnuteľnosť nachádza.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Verejnoprávne inštitúcie čakajú nové pravidlá pri predaji ich nepotrebného nehnuteľného majetku. Prináša ich pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD) k novele zákona o správe majetku štátu. Podľa jeho slov, podnet na zmenu prišiel zo Slovenskej rektorskej konferencie, plénum o ňom rozhodne dnes podvečer.

Z Martvoňovho pozmeňujúceho návrhu vyplýva, že verejnoprávna inštitúcia môže najskôr predať nepotrebnú nehnuteľnosť na základe obchodnej verejnej súťaže tomu, kto ponúkne najvyššiu kúpnu cenu. Tá nesmie byť nižšia, ako primeraná cena. Ak takúto cenu nikto neponúkne, súťaž sa zopakuje. Ak sa kupec nenájde ani v opakovanej súťaži, zníži sa cena nehnuteľnosti o 30 percent, v prípade ďalšieho neúspechu sa cena znižuje o 60 percent oproti primeranej (ak je súčasťou nehnuteľnosti aj pozemok, tak maximálne o 50 percent primeranej ceny).

Ak verejnoprávna inštitúcia nehnuteľnosť ani takto predať nedokázala, ponúkne ju bezodplatne štátnym príspevkovým organizáciám v regióne, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Ak o ňu žiadna neprejaví záujem, ponúkne sa nehnuteľnosť obci, v ktorej sa nachádza a v prípade nezáujmu sa nehnuteľnosť ponúka VÚC. Ak ju odmietne aj kraj, nehnuteľnosť sa stáva nepredajnou a inštitúcia ju môže ponúknuť za desatinu primeranej ceny resp. minimálne za 50 percent ceny, ak jej súčasťou je aj pozemok.

Okrem tohto prípadu nepredajnou nehnuteľnosťou má byť aj stavba, ktorú nemožno podľa tvrdenia stavebného úradu z dôvodu technického stavu riadne užívať a ktorá ohrozuje životy ľudí a tiež stavba, ktorú nemožno hospodárne opraviť.

Martvoň argumentuje, že podľa súčasného zákona môže verejnoprávna inštitúcia predať svoj nehnuteľný majetok len na základe obchodnej verejnej súťaže za cenu podľa znaleckého posudku. "Keďže v praxi sa vyskytujú prípady, že sa im to predať nedarí ani po dlhšom čase, návrh má umožniť, aby mohli verejnoprávne inštitúcie znížiť v rámci opakovaných súťaží kúpnu cenu," vysvetlil poslanec.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) upozornil, že celý nehnuteľný majetok vysokých škôl im bol daný do vlastníctva od štátu zákonom. "Zníženie ceny o 90 percent, s tým mám problém, aby som to vôbec počúval," podotkol Fronc.