Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Verejnoprávne médiá budú povinne informovať o znečistenom ovzduší

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Verejnoprávne médiá budú ľudí informovať o vzniknutej smogovej situácii najneskôr do dvoch hodín od prijatia výstrahy.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Verejnoprávnym médiám pribudne od decembra nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) im výstrahu bezodkladne pošle. Rovnako aj ministerstvu vnútra, ktoré prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú dnes 86 hlasmi schválili poslanci NR SR.

"Začiatkom roka sme čelili na Slovensku smogovej situácii, na ktorú sme neboli zvyknutí. Oslovilo ma viacero starostov, že neboli dostatočne informovaní," povedal pred časom šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd) s tým, že legislatívna zmena má informovanie zlepšiť. Má tiež pomôcť riešiť znečistenie ovzdušia.

Verejnoprávne médiá budú ľudí informovať o vzniknutej smogovej situácii najneskôr do dvoch hodín od prijatia výstrahy. Rovnako majú priniesť odporúčania na ochranu zdravia z dielne Úradu verejného zdravotníctva SR. Pokiaľ bude smogová situácia pretrvávať, verejnoprávne médiá budú o nej informovať pravidelne, najmenej dvakrát denne - ráno do 07.00 h a popoludní po 17.00 h. Povinnosť informovať majú mať aj obce, a to do šiestich hodín od prijatia varovania.

Na výstrahu pred smogovou situáciou slúži smogový varovný systém prevádzkovaný SHMÚ, ktorý má dva stupne. Ak dôjde ku smogovej situácii, prvotnú informáciu vydá ústav. Keby šlo o oblasť v blízkosti hraníc, ministerstvo bude mať zase povinnosť informovať Poľsko, Maďarsko a Česko.

Nová legislatíva zároveň umožní obciam zriadiť nízkoemisné zóny. Cieľom je znížiť emisie z dopravy a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia v mestách a obciach. Do zón budú mať povolený vjazd len vozidlá od určitej emisnej triedy. Autá budú musieť byť označené plaketou s jej vyznačením. Konkrétne pravidlá si určí mesto alebo obec všeobecne záväzným nariadením. Aby vyhláseniu nízkoemisnej zóny nič nebránilo, nová legislatíva novelizuje aj viacero ďalších dotknutých zákonov.

Novela zákona o ovzduší, ktorá rieši najmä transpozíciu európskych smerníc a problémy z praxe, prináša tiež nové povinnosti pre prevádzkovateľov veľkých zdrojov znečistenia predkladať údaje do Národného emisného informačného systému. Prevádzkovateľom stredných zdrojov má pribudnúť o rok neskôr. Rovnako zavádza novú povinnosť pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia vypracovať a vykonávať monitorovací program pre stredne veľké spaľovacie zariadenia, ako aj pre druhotné palivá.