Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Verejnosť môže hlasovať za najlepšiu učiteľskú osobnosť Slovenska

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Global Teacher Prize je medzinárodné ocenenie, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta.

Bratislava 4. mája (TASR) - Verejnosť môže hlasovať za najinšpiratívnejšieho pedagóga v rámci ocenenia Učiteľská osobnosť Slovenska. Urobiť tak môže prostredníctvom ankety do 12. mája. Jeden z desiatich finalistov následne získa Cenu verejnosti. TASR o tom informovala za organizátorov Regina Ulejová.

Medzi finalistami sú učitelia z celého Slovenska, z toho osem žien a dvaja muži. Učia prvákov na základných školách aj takmer dospelých študentov na stredných školách. Ich doménou sú humanitné a prírodovedné predmety. Spája ich tiež, že sa snažia učiť inovatívne, s nadšením a láskou.

Cieľom ocenenia je prinášať pozitívne príklady, posilniť prestíž učiteľského povolania v SR a zvýšiť motiváciu súčasných a budúcich vyučujúcich k výkonu ich profesie. Do tohto ročníka bolo prihlásených 1490 nominácií, pričom platných prihlášok bolo 152. Mnohí pedagógovia boli totiž nominovaní niekoľkokrát - najmä tí, ktorí sú medzi žiakmi mimoriadne obľúbení. Zo 152 platných prihlášok bolo 27 mužov.

Global Teacher Prize je medzinárodné ocenenie, ktoré spája komunitu inšpiratívnych pedagógov z celého sveta. Na Slovensku je jeho licencovanou súčasťou ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska. Zastrešujú ho mimovládna nezisková organizácia Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica a Komenského inštitút.