Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Verejnosť si môže vyskúšať poskytnutie prvej pomoci

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (druhá zľava) absolvovala kurz prvej pomoci 15. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

V nedeľu (16.10.) si bude môcť verejnosť vyskúšať poskytnutie prvej pomoci na figurínach v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach a Žiline

Bratislava 14. októbra (TASR) – Každý rok sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350.000 Európanov. Prvú pomoc dostane iba jeden z piatich, a to je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako jeden z desiatich týchto pacientov. Práve preto sa 16. október stal Európskym dňom záchrany života.



V nedeľu (16.10.) si bude môcť verejnosť vyskúšať poskytnutie prvej pomoci na figurínach v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach a Žiline. Na dnešnom brífingu to uviedol zástupca prednostu Oddelenia intenzívnej medicíny Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP Bratislava a predseda Slovenskej resuscitačnej rady Jozef Köppl.



„Celá aktivita je zameraná na čo najširšie oslovenie verejnosti, tento rok je to najmä na deti. Každý rok je to zamerané na určitú cieľovú skupinu,“ povedal Köppl. Práve deti totiž majú podľa neho mimoriadny potenciál, nakoľko sú veľmi všímavé a rady absorbujú nové informácie. Platí pritom, že už desať- až 12-ročné deti sú schopné resuscitovať dospelého človeka.



Európsky deň záchrany života podporujú aj viaceré známe tváre zo slovenského šoubiznisu ako moderátorky Adela Banášová a Barbora Rakovská, speváčky Celeste Buckingham a Janka Kozáková z kapely Mukatado, herec Marek Majeský a spevák Samuel Tomeček.