Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Toľkoto si priplatíte za cirkevný sobáš

Ilustračné foto Foto: TASR

Zmeny v poplatkoch za cirkevný sobáš schválila Národná rada SR.

Bratislava 18. januára (TASR) – S príchodom nového roka vstúpil do platnosti aj nový desaťeurový administratívny poplatok za cirkevný sobáš. Zmena v zákone o správnych poplatkoch sa dotkla najmä veriacich ľudí. Ako pre TASR uviedol výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška, zmenu navrhli matrikári.

"Matrikárky vykonávajú úkony, ktoré nie sú spoplatnené a uberajú im značnú časť pracovného času. Ich predstava bola, že by to nemali robiť zdarma a chceli, aby sa tento úkon spoplatnil," vysvetlil Muška s tým, že pri cirkevnom sobáši musia pracovníci matričného úradu vykonať omnoho viac práce ako pri tom civilnom. Zároveň doplnil, že tento poplatok nepovažuje za diskriminačný. "Dá sa diskutovať o tom, či nespoplatňovať všetky úkony, teda aj civilné sobáše," doplnil.

Zmeny v poplatkoch za cirkevný sobáš schválila Národná rada SR. V rámci pripomienkového konania predložilo ZMOS svoje požiadavky v rámci balíka v e-Governmente, ktorý predkladal Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) proti poplatku spustilo petíciu, ktorou vyzývajú ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby poplatok okamžite zrušil. Petíciu podpísalo už takmer 12.000 ľudí. "Aj keď snúbencov na ceste za spoločným životom v manželstve tento poplatok zrejme nezastaví, ide o princíp," poznamenal podpredseda FKI Pavol Kossey. Podľa hovorcu KDH Stana Župu vláda namiesto toho, aby podporila mladomanželov, ich "trestá" za to, že sa rozhodli zosobášiť v kostole. I oni žiadajú o zrušenie poplatku. Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová pre TASR uviedla, že celú situáciu preveria a následne pozvú iniciátorov petície na stretnutie.