Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Veteráni dostali pri 75. výročí Karpatsko-duklianskej operácie medaily

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle 6. októbra 2019. Na snímke vojnoví veteráni Foto: TASR - František Iván

Karpatsko-duklianska operácia bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska.

Vyšný Komárnik 6. októbra (TASR) - Stovky ľudí si v nedeľu dopoludnia pripomenuli 75. výročie Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie. Na pietnom akte pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle sa okrem viacerých hostí z domova a zo zahraničia zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia aj vojnoví veteráni. Desiatim udelil minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pamätné medaily.

Pamätnú medailu dostali piati vojnoví veteráni zo Slovenska, štyria z Českej republiky a jedno ocenenie udelil in memoriam.

Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle 6. októbra 2019.
Foto: TASR - František Iván


„Chvalabohu, že si spomenuli, lebo za 40 rokov totality som nedostal ani raz. Som farár, za totality nám ich nedávali, ale odkedy pominula, dostal som asi 12 medailí, toto je 13.,“ povedal 90-ročný priamy účastník Karpatsko-duklianskej operácie Daniel Košťanský.

Ocenenie si prevzal aj Juraj Kohút, ktorý bojoval na inom úseku. „Ale na Duklu chodím, pokiaľ mi zdravie dovolí. Rád idem vzdať úctu kamarátom,“ dodal s tým, že aj napriek nepriaznivému počasiu prišiel vzdať
Oslavy Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle 6. októbra 2019.
Foto: TASR - František Iván
úctu padlým hrdinom, ktorí bojovali proti fašizmu a za oslobodenie Československa.



Na spomienkovej slávnosti sa pravidelne zúčastňuje aj 94-ročný Ján Štefánik. „Je to dôležité, veď koľko národa tu padlo. Treba tu chodiť a uctiť si tých, ktorí sú tam - zakopaní. Dobré by bolo, keby dnešní mladí nezažili to, čo sme zažili my,“ povedal.

Karpatsko-duklianska operácia bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.