Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Via Iuris a Zastavme korupciu hodnotili programy pre právny štát

Na snímke z 10. augusta 2023 v Rajeckých Tepliciach billboard do predčasných parlamentných volieb strany Kresťanskodemokratické hnutie pod číslom 23. Foto: TASR Daniel Stehlík

Organizácie posudzovali strany, ktoré mali za posledné mesiace v prieskumoch aspoň tri percentá. Všímali si, čo navrhujú pri problémoch, na riešenie ktorých pred časom vyzvali.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Organizácia Via Iuris a Nadácia Zastavme korupciu hodnotili pred parlamentnými voľbami programy politických strán. Z pohľadu právneho štátu a boja proti korupcii najlepšie obstáli programy strán Demokrati, Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS. O výsledkoch informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Najlepšie hodnotenie dostal program Demokratov, ktorý sa s odporúčaniami Via Iuris a Nadácie Zastavme korupciu zhoduje na 94 percent. Po ňom nasledujú PS (72 percent), KDH (56 percent), SaS (50 percent), Aliancia (28 percent) a Hlas-SD (17 percent).

Koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia získala šesť percent. Programu Smeru-SD a Sme rodina udelili nula percent. Smer-SD nemá podľa organizácie v oblasti právneho štátu zverejnené žiadne opatrenie. Sme rodina má len štyri základné tézy a otázky, ako sú reforma prokuratúry a ďalšie z oblasti právneho štátu podľa Via Iuris nerieši. S najhorším hodnotením skončili Republika a SNS.

"Program koalície OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia obsahuje desať strohých bodov nazvaných Zmluva so Slovenskom, v ktorých však chýbajú akékoľvek návrhy týkajúce sa boja proti korupcii a právneho štátu. Bod sme im udelili za verejne prezentovaný zámer upraviť paragraf 363 Trestného poriadku. Strany Republika a SNS vo svojich programoch, navyše, jasne deklarujú aj úmysel obmedzovať práva občianskej spoločnosti a z toho dôvodu predstavujú ohrozenie pre demokraciu a právny štát," vysvetľuje Andrej Krajňák z Via Iuris.

Organizácie posudzovali strany, ktoré mali za posledné mesiace v prieskumoch aspoň tri percentá. Všímali si, čo navrhujú pri problémoch, na riešenie ktorých pred časom vyzvali. Ide napríklad o zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, reformu prokuratúry, úpravu legislatívneho procesu tak, aby sa na ňom mohla zúčastňovať verejnosť, ochranu novinárov, opatrenia proti hybridným hrozbám, reformu povoľovacích procesov stavieb, majetkové priznania a ďalšie.