Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dôvera voči súdom opäť klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala mimovládna organizácia Via Iuris v spolupráci s agentúrou Focus.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Takmer tri štvrtiny ľudí (74 percent) nedôverujú súdnictvu alebo súdom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala mimovládna organizácia Via Iuris v spolupráci s agentúrou Focus.

Na otázku "Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim inštitúciám – súdy a súdnictvo?" 37 percent respondentov odpovedalo, že im vôbec nedôveruje. Ďalších 37 percent ľudí v prieskume im skôr nedôveruje.

"Nedôvera verejnosti nikdy nebola taká vysoká a tieto výsledky potvrdzujú negatívny trend, ktorý na Slovensku trvá už 20 rokov," skonštatovali v tejto súvislosti výkonný riaditeľ Via Iuris Milan Šagát a advokátka spolupracujúca s organizáciou Zuzana Čaputová.

Súdom a súdnictvu skôr dôveruje 20 percent ľudí v prieskume, úplnú im dôverujú iba dve percentná. Zvyšné štyri percentá nevedelo na otázku odpovedať.

Via Iuris sa domnieva, že jedným z dôvodov prehlbovania sa nedôvery verejnosti sú aj nedávne sporné rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu SR vedeného bývalým predsedom súdu Štefanom Harabinom. "Verejnosť ich vďaka zvýšenej medializácii a negatívnym dôsledkom citlivo vnímala," komentoval Milan Šagát.

Oslabovanie dôvery mohol podľa Via Iuris ovplyvniť aj fakt, že "verejnosť subjektívne nevnímala žiadne pozitívne zmeny v súdnictve a súvislosť týchto zmien s kvalitou ich života". Až 64 percent respondentov totiž potvrdilo, že nezaznamenalo žiadne pozitívne zmeny v súdnictve za uplynulý rok.

Reprezentatívny kvantitatívny prieskum medzi obyvateľmi Slovenska vo veku od 18 rokov realizovala Via Iuris v spolupráci s agentúrou Focus v dňoch 1. až 9. septembra na vzorke 1003 respondentov. Spôsob výberu vzorky bol kvótny výber podľa sociodemografických ukazovateľov - pohlavie, vek, vzdelanie, národnosť, veľkosť sídla, kraj.