Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIA IURIS: Treba preveriť trestné oznámenie ministra zdravotníctva

Zuzana Čaputová Foto: TASR/Martin Baumann

Generálna prokuratúra SR by sa mala zaoberať trestným oznámením ministra zdravotníctva Viliama Čisláka vo veci nákupu ultrazvukových prístrojov Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura v Košiciach.

Bratislava 18. júna (TASR) – Generálna prokuratúra SR by sa mala zaoberať trestným oznámením ministra zdravotníctva Viliama Čisláka vo veci nákupu ultrazvukových prístrojov Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura v Košiciach. Konštatovala to mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá spolu s týždenníkom .týždeň o podozrivých nákupoch pred dvoma týždňami informovala.

Via Iuris reagovala na vyhlásenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý v televízii Markíza kritizoval postup ministra zdravotníctva. Čižnár odmietol angažovanosť prokuratúry v tejto veci skôr, ako nákup nepreverí Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) alebo Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.

Uvedené stanovisko nemá podľa mimovládnej organizácie oporu v slovenskom právnom poriadku. Upozornila na zásadu oficiality, podľa ktorej majú orgány činné v trestnom konaní povinnosť konať z vlastnej iniciatívy, aby bol splnený účel trestného konania.

"Zákon nepredpokladá predkvalifikovanie alebo predbežné preverenie skutku inými kontrolnými orgánmi ako napr. ÚVO alebo NKÚ," skonštatovala právnička spolupracujúca s Via Iuris Zuzana Čaputová.

Naopak, podľa nej má prokuratúra a polícia riadne a plnohodnotne vykonávať svoje kompetencie v každom prípade, keď sa dozvedia o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu. Nie je pritom podstatné, či sa tak stane na základe trestného oznámenia, alebo informácie z médií, zdôraznila Čaputová.

Postoj prokuratúry pod vedením Čižnára k trestnému oznámeniu Čisláka označila mimovládna organizácia za vyhýbavý. "Podľa nás zapadá do celkového obrazu nedostatočného vyvodzovania zodpovednosti v kauzách prerastania biznisu do politiky," kritizovala Čaputová.

Via Iuris spolu s .týždňom pred dvoma týždňami oznámili, že košická nemocnica ešte v roku 2013 nakúpila štyri ultrazvuky od firmy Wega MS za celkom 375.000 eur, pričom porovnateľné prístroje nakúpila nemocnica v českom Vsetíne o desiatky tisíc eur lacnejšie. Súťažné podklady si vyzdvihlo 13 firiem, ponuku predložila len Wega MS. Ostatné firmy neúspešne spochybňovali diskriminačne nastavené kritériá. Podobne Wega MS uspela aj v ďalších slovenských nemocniciach.

Čižnár v nedeľu (14.6.) v TV Markíza uviedol, že postup zvolený ministrom je "trochu pomýlený". Čislák podľa jeho slov poslal na GP trestné oznámenie, ktoré "neobsahovalo nič" a pomýlil si svoje kompetencie, pretože má sám svoje kontrolné orgány, prípadne sa môže obrátiť na ďalšie kontrolné orgány.

"Ak tieto orgány dospejú k záveru, že tam bolo niečo porušené, tak to potom posúvajú nám. Lebo sa stáva, že my už pomaly preverujeme všetko," uviedol v TV Markíza Čižnár.

Generálny prokurátor sa nezbavuje zodpovednosti v tomto prípade podobne, ako to neurobil v iných prípadoch, reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Čižnár podľa nej požiadal Čisláka o doplnenie jeho podania.

V liste doručenom 16. júna generálny prokurátor podľa Predajňovej skonštatoval, že podanie ministra zdravotníctva z 2. júna neobsahuje základné relevantné trestnoprávne údaje. Chýba mu najmä čas spáchania údajnej trestnej činnosti, modus operandi jej spáchania a identifikácia podozrivých osôb.

"V tejto súvislosti ho požiadal o poskytnutie doplňujúcich informácií, či v uvedenom zdravotníckom zariadení bola Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky vykonaná kontrola hospodárenia s finančnými prostriedkami," priblížila ďalej Predajňová.

Čižnár tiež upozornil ministra, že ak v rámci kontroly verejného obstarávania zistil nedostatky alebo iné porušenia právnych noriem, bolo jeho povinnosťou ako vedúceho orgánu verejnej správy podať podnet na príslušné štátne orgány majúce právomoc konať vo veci kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami, teda na ÚVO a NKÚ.

Čižnár sa v súvislosti s verejným obstarávaním zdravotníckej techniky v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach tiež obrátil na ÚVO. Zaujíma ho, či úrad vykonal v nemocnici kontrolu uvedeného verejného obstarávania a s akým výsledkom.