Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIA IURIS:Sudcov by mali vyberať komisie zložené pol na pol zo sudcov

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska, sprava v pozadí Juraj Palúš (generálny riaditeľ Sekcie legislatívy Ministerstva spravodlivosti SR), Zuzana Wienk (Aliancia Fair-Play), Samuel Spáč (Transparency International Slovensko), Zuzana Čaputová (Via Iuris) a Ján Hrubala (združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu) po spoločnom stretnutí Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 26. februára (TASR) – Zabezpečiť, aby sa na výbere sudcov podieľali opäť aj nesudcovia. S takouto výzvou sa na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca obrátili účastníci tohtotýždňovej odbornej konferencie o výbere sudcov, ktorú zorganizovala mimovládna organizácia Via Iuris s podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku. Účastníci vyzvali ministra, aby za kandidátov na členov výberových ...

Bratislava 26. februára (TASR) – Zabezpečiť, aby sa na výbere sudcov podieľali opäť aj nesudcovia. S takouto výzvou sa na ministra spravodlivosti Tomáša Boreca obrátili účastníci tohtotýždňovej odbornej konferencie o výbere sudcov, ktorú zorganizovala mimovládna organizácia Via Iuris s podporou Veľvyslanectva USA na Slovensku.

Účastníci vyzvali ministra, aby za kandidátov na členov výberových komisií vymenoval aj nesudcov – autority a osobnosti z akademickej obce, ale aj iných profesií. Nesudcovia podľa účastníkov konferencie môžu prispieť k objektívnosti, dôveryhodnosti a nezávislosti výberového konania.

„Zhodli sme sa, že v budúcnosti je potrebná zmena zloženia výberových komisií tak, aby sa skladali z rovnakého počtu sudcov a nesudcov,“ priblížila závery konferencie advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková. S rovnakou výzvou sa obracajú aj na Národnú radu SR, ktorá tiež nominuje kandidátov do výberových komisií.

Výber sudcov aj za pomoci odborníkov mimo justície umožnila súdna reforma predošlej vlády Ivety Radičovej. Súčasný minister spravodlivosti po nástupe do funkcie odvolal kandidátov na členov výberových komisií, ktorí boli nesudcami a nahradil ich sudcami. Odblokoval tým výber sudcov. V zmiešaných komisiách totiž odmietali zasadať zástupcovia Súdnej rady vedenej vtedy Štefanom Harabinom.

Utorkovej (24.2.) konferencie sa zúčastnili sudcovia, advokáti, predstavitelia akademickej obce zo Slovenska a Českej republiky, ale aj zástupcovia ministerstva spravodlivosti a niektorí poslanci Národnej rady. Účastníci sa podľa Babiakovej zhodli na potrebe vypracovania jednotných hodnotiacich kritérií pre výber sudcov. Skonštatovali, že psychologické posúdenie kandidátov na sudcov by malo byť podrobnejšie.

Tiež sa vyjadrili, že by mala byť zmenená právna úprava zavedená vlani súčasným ministrom Borecom, ktorý ponechal možnosť, aby sa do výberových konaní hlásili aj uchádzači mimo súdov z ostatných právnických profesií, avšak musia najprv absolvovať prípravné vzdelávanie.

„To môže odvrátiť od účasti na výberovom konaní a teda uzavrieť justíciu pred ľuďmi zvonku,“ tlmočila záver konferencie Babiaková. Z pohľadu účastníkov konferencie by sa vzdelávanie malo týkať iba úspešných uchádzačov výberových konaní.