Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ODBORNÍCI: Ak má byť v škôlkach viac rómskych detí, zrušme poplatky

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

"Odstránením finančnej bariéry by sa zvýšila motivácia rodičov detí z chudobných rodín na zaradenie týchto detí do predprimárneho vzdelávania," tvrdí občianske združenie Romano kher.

Bratislava 30. marca (TASR) – Pre zlepšenie prístupu k predprimárnemu vzdelávaniu je okrem zvýšenia kapacít materských škôl potrebné postupne zaviesť pre všetky deti aj bezplatné vzdelávanie v škôlkach. S týmto odporúčaním sa na ministra školstva Juraja Draxlera dnes obrátili formou otvoreného listu odborníci, ktorí sa zúčastnili okrúhleho stola o predprimárnom vzdelávaní detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, najmä rómskych detí.

Okrúhly stôl zorganizovalo 10. marca v Bratislave občianske združenie (OZ) Romano kher (Rómsky dom). Na stretnutí sa okrem zástupcov Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, mimovládnych organizácií a školských inštitúcií zúčastnila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

"Odstránením finančnej bariéry by sa zvýšila motivácia rodičov detí z chudobných rodín na zaradenie týchto detí do predprimárneho vzdelávania," uviedla Agnes Horváthová z OZ Romano kher. Odborníci sa podľa jej slov zhodli aj na potrebe podpory ďalších foriem predprimárneho vzdelávania, napr. v komunitných centrách či v rámci systému "matka a dieťa".

"Za dôležité považujú účastníci okrúhleho stola aj zabezpečenie systémového financovania asistentov učiteľa i nastavenie jednotných pravidiel pre ich vzdelávanie," uviedla Horváthová, poukazujúc na to, že pozitívny efekt pôsobenia pedagogických asistentov pri vzdelávaní rómskych detí v materských školách už overili pilotné projekty.

Účastníci okrúhleho stola sa vyjadrili aj za informačnú kampaň o tom, aká je pre celú spoločnosť dôležitá predškolská výchova detí zo sociálne znevýhodneného prostredia a ich ďalšie vzdelávanie.