Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Viaceré organizácie podporujú K. Hatrákovú za komisárku pre deti

Na archívnej snímke Katarína Hatráková. Foto: TASR - Michal Svítok

Poslanci NR SR majú komisárku pre deti voliť vo štvrtok.

Bratislava 17. februára (TASR) - Viaceré organizácie venujúce sa deťom i prevencii násilia na deťoch podporujú poslankyňu Národnej rady (NR) SR Katarínu Hatrákovú (OĽANO) ako kandidátku za komisárku pre deti. Tvrdia, že Hatráková vníma problémy a potreby detí komplexne a už v minulosti podľa nich prejavila, že nemá problém obhajovať deti, aj keď sa preto dostáva do konfliktu s ústavmi či detskými domovmi. Organizácie zároveň kritizujú protikandidátku Máriu Vargovú. Podpora Hatrákovej prichádza po tom, ako čelila kritike od viacerých organizácií. Stanovisko zaslala TASR iniciatíva Súdené rodiny.

Organizácie v stanovisku tvrdia, že väčšina z nich "nežije" z násilia, "ale programovo robia skutočnú a účinnú prevenciu násilia na deťoch aj páchaného deťmi". Dodali, že organizácie podporujúce Vargovú "žijú" z násilia a jednostranného tematizovania tejto témy. Vargová sa podľa nich už viacnásobne prejavila ako nevhodná na post komisárky pre deti. "Verejne bolo medializované jej zametanie vážnych problémov v zariadení Čistý deň pod koberec, na úkor detí," dodali organizácie.



Hatrákovú podporili organizácie ako občianske združenie Laura, Spoločenstvo evanjelickej mládeže, Domka – Združenie saleziánskej mládeže, Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, Striedavá starostlivosť o deti, slovensko-česká spoločnosť, Centrum pomoci pre rodinu či Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku.

Poslanci NR SR majú komisárku pre deti voliť vo štvrtok.