Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Viaceré strany sa ešte nerozhodli, ako budú financovať volebnú kampaň

Ilustračné foto. Foto: detuschebank.ge

Niektoré budú celú kampaň finančne ťahať výlučne sami, iné si náklady podelia s kandidátmi. Väčšina zhodne tvrdí, že zákonné limity neprekročí.

Bratislava 12. júla (TASR) - Viaceré politické strany sa ešte nerozhodli, ako budú financovať kampaň pre novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Niektoré budú celú kampaň finančne ťahať výlučne sami, iné si náklady podelia s kandidátmi. Väčšina zhodne tvrdí, že zákonné limity neprekročí.

Oficiálna kampaň sa začala 28. júna. Strany a hnutia môžu na ňu minúť najviac 500.000 eur, samotní kandidáti na predsedu kraja 250.000 eur. Do nákladov na kampaň sa započítavajú aj prostriedky vynaložené na propagáciu tri mesiace pred vyhlásením volieb.

"V týchto dňoch si zriadime transparentný účet, na ktorom budú uvedené finančné prostriedky, ktoré strana Most-Híd podľa zákonných limitov minie na kampaň pre voľby do VÚC. Časť nákladov spojenú s kampaňou si budú hradiť samotní kandidáti, časť strana," uviedla pre TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Voličov chce strana v kampani oslovovať pomocou bežných komunikačných nástrojov.

Vlastných kandidátov mieni podporovať aj Smer-SD, a to do výšky limitu stanoveného zákonom. "Za týmto účelom máme zriadený transparentný účet. Náklady na kampaň budú v súlade so zákonom zverejnené v zákonom stanovenej lehote," napísala hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová.

SNS povie o financovaní kampane začiatkom augusta. "Diskutujeme o tom, ako kampaň zabezpečiť, aby to bolo v súlade so zákonom," povedala TASR riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

SaS bude kampaň financovať výlučne sama. "Maximálny strop pre výdavky do kampane do VÚC je zákonom stanovený vo výške 500.000 eur. Strana SaS tento strop určite neprekročí," deklaruje generálny manažér liberálov Roman Foltín. Strana doteraz podľa jeho slov neprekročila v kampani sumu 100.000 eur. Voličov mieni oslovovať štandardnými prvkami kampane, reklamnými predmetmi, na stretnutiach s občanmi, billboardami, reklamou v médiách, na sociálnych sieťach.



Kandidátom na predsedov krajov pomôže s financovaním kampane aj OĽaNO-NOVA. "Presný finančný plán ešte nie je uzavretý, zatiaľ sme neminuli žiadne peniaze. Financovanie závisí aj od jednotlivých koaličných zmlúv, ktoré budú uzatvorené v krajoch počas najbližších týždňov. Konkrétnu formu, akou budeme viesť kampaň, finalizujeme v týchto dňoch," uviedlo hnutie.

Presnú odpoveď zatiaľ nevie dať ani šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. "V tomto čase riešime všetky tieto otázky, presnú odpoveď vám budeme vedieť dať v auguste," vysvetlil.

Kandidáti SMK si budú kampaň platiť sčasti sami a prispeje im aj strana. "Na každom okrese bolo určené, akou časťou majú kandidáti prispieť do kampane. Okrem toho tu bude aj príspevok z centrály," priblížila hovorkyňa Helena Fialová. Príspevok strany by mal byť vo výške 150.000 eur. SMK podľa Fialovej zatiaľ neminula nič. Kampaň chce viesť na bilboardoch, inzerciou v tlači, na sociálnych sieťach. Dôraz však kladie na osobné stretnutia s ľuďmi.

"Samozrejme, budeme postupovať podľa platných zákonov a dodržíme spôsob a rozsah kampane. Sme si vedomí toho, že relevancia kandidáta na župana spočíva aj v tom, že jeho volebná kampaň musí byť viditeľná, čo samozrejme stojí finančné prostriedky. KDH je v zložitej finančnej situácii, ale podporu nášho kandidáta na župana budeme vedieť zabezpečiť," uviedol hovorca KDH Stano Župa.

ĽSNS zatiaľ neuvádza, ako chce financovať kampaň. Pripomína, že zatiaľ neoznámila ani kandidátov, mala by to urobiť na prelome mesiacov júl a august. "Potom povieme aj to, ako budeme financovať kampaň. Zatiaľ sme nič neminuli, keďže nikto kampaň nerobil," povedal poslanec NR SR za ĽSNS Milan Uhrík.