Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Koledníci Dobrej noviny začínajú dnes vinšovať v rodinách

Na snímke koledníci z Lendaku v goralských krojoch. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Koledovanie sa uskutočňuje od 24. decembra a potrvá do sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý sa slávi 6. januára.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Koledníci Dobrej noviny začínajú dnes - na Štedrý deň a zajtra - na sviatok Narodenia Pána prichádzať už po 21. raz do rodín v mestách a obciach po celom Slovensku. Deti a mládež v sprievode dospelých dobrovoľníkov ohlasujú ľuďom radostnú zvesť o narodení Ježiša, spievajú koledy, vinšujú im zdravie a šťastie. Zároveň zbierajú finančné prostriedky na realizáciu projektov pomoci ľuďom v núdzi v afrických krajinách. Ide najmä o zdravotnícke a vzdelávacie projekty, zabezpečenie pitnej vody a potravín.

Kolednícku akciu Dobrá novina tradične organizuje eRko - Hnutie kresťanských spoločenstiev detí v spolupráci s katolíckymi farnosťami a pápežskými misijnými dielami. Koledovanie sa uskutočňuje od 24. decembra a potrvá do sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý sa slávi 6. januára. Aj v tomto roku sa do Dobrej noviny zapojí okolo 25.000 koledníkov a sprevádzajúcich osôb z farností vo všetkých regiónoch Slovenska.

Z výťažku zbierky Dobrá novina podporí rozvojové projekty v Keni, Južnom Sudáne, Etiópii či Ugande zamerané tentoraz predovšetkým na dostatočný prístup ľudí k pitnej vode. Aj preto sa mottom tohtoročného koledovania stalo "Voda je život" podčiarkujúce myšlienku, že čistá voda je otázkou prvotnej dôležitosti, pretože je nevyhnutná pre ľudský život. To zdôrazňuje aj pápež František v encyklike Laudato si.