Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

FOTO: Socialistické predvianočné nákupy očami dobových fotografov

Na archívnej snímke z 12.decembra 1950 zákazníci nakupujú v bratislavskej predajni Zdroj, ktorá ponúka bohatý výber rôznych druhov potravín a alkoholických nápojov počas vianočných trhov. Foto: TASR/ Viliam Přibyl

Čakáte na archívnych fotkách z dôb socializmu nekonečné rady na mandarínky? Zbytočne. Predvianočné nákupy fotili oficiálni fotografi. Všetkého bolo dosť, všetci boli šťastní a tešili sa na Deda Mráza.

Bratislava 20. decembra (Teraz.sk) - Vianoce sú sviatkami pokoja a mieru, ale aj chaosu, zháňania darčekov a príliš rýchleho míňania ťažko zarobených úspor. V časoch socializmu to bolo ešte komplikovanejšie preto, že nebol k dispozícii dostatok tovaru, aj keď sa režim snažil v predvianočnom čase zásobiť obchody čo najlepšie.

Chceli sme vám priniesť z archívu TASR fotografie legendárnych radov pred obchodmi, odborník najpovolanejší, šéf agentúrnych fotografov Vlado Popelka, nás však rýchlo vrátil do reality. "Takého, čo by v agentúre vydal fotku, akú hľadáte, by pravdepodobne hneď vyhodili," zasmial sa.

Ponúkol však iné fotografie a sú naozaj exkluzívne, s patinou doby, v ktorej vznikli, vrátane originálnych dobových popisiek. A ako bolo v rokoch päťdesiatych podľa dobových fotografov? Vynikajúco, obchody sa pripravili dokonale a pripravili pre zákazníkov širokú paletu všetkého, čo si len mohli chcieť kúpiť.

Nákupy rokov päťdesiatych



Na archívnej snímke z 8. decembra 1955 predaj domáceho a zahraničného ovocia na predvianočnom trhu v Bratislave.
Foto: TASR/ Viliam Přibyl


Na archívnej snímke z 22. novembra 1956 si malá Marika skúša detský kožuštek v sklade kožušín bratislavského Veľkoobchodu s odevným tovarom. Mesiac pred vianočnými sviatkami mali pracovníci distribúcie plné ruky práce. Blížili sa Vianoce, sviatky radosti a tým aj zvýšený nákupný ruch v predajniach, ktoré treba včas a hojne zásobiť tovarom širokého sortimentu.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Na archívnej snímke z 12. decembra 1950 zákazníci nakupujú v bratislavskej predajni Zdroj, ktorá ponúka bohatý výber rôznych druhov potravín a alkoholických nápojov počas vianočných trhov.
Foto: TASR/ Imrich Gašparík


Na archívnej snímke z 8. decembra 1955 vyzdobená mestská tržnica v Bratislave pozýva spotrebiteľov k vianočnému nákupu.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Fotogaléria - výroba vianočných ozdôb za socializmu



Kupovali sa potraviny, ale aj elektro



Na archívnej snímke z 22. novembra 1956 pracovníci skladu triedia jablká. Mesiac pred vianočnými sviatkami mali pracovníci distribúcie plné ruky práce. Blížili sa Vianoce, sviatky radosti a tým aj zvýšený nákupný ruch v predajniach, ktoré treba včas a hojne zásobiť tovarom širokého sortimentu.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Na archívnej snímke z 8. decembra 1955 sa manželia Šablicovci rozhodujú pre kúpu práčky značky ROMO v jednej z predajní počas predvianočného trhu v Bratislave.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Na archívnej snímke z 12.decembra 1950 si zákazníci skúšajú topánky, ktoré vyrobili Remeselné závody, kde šijú obuv na mieru.
Foto: TASR/Imrich Gašparík


Fotogaléria - výroba sladkostí v časoch socializmu