Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VIANOČNÝ ONLINE: Všetko o Vianociach na jednom mieste

Slávnostná svätá omša k sviatku Narodenia Pána v Biskupskom katedrálnom chráme sv. Emeráma Bazilike Minor na Nitrianskom hrade 25. decembra 2015. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Teraz.sk pripravil Vianočný ONLINE. V ňom nájdete všetko najdôležitejšie, čo treba vedieť o Vianociach a čo sa počas Vianoc udeje.

(Teraz.sk/TASR) - Najkrajšie sviatky roka, Vianoce zrejme tentokrát na snehu neprežijeme. Aj napriek tomu, redakcia Teraz.sk praje všetkým našim čitateľom pokojné prežitie Vianočných sviatkov v kruhu svojich blízkych, veľa zdravia, šťastia radosti a pre tých, čo si zaslúžia, aj darčeky pod vianočným stromčekom.

Počas Vianočných sviatkov sme pre vás pripravili ONLINE, v ktorom budeme mapovať nielen vianočné zvyky a tradície, ale aj udalosti, ktoré sa cez Vianoce udejú.

Ako vy prežívate Vianočné sviatky? Pošlite nám fotografiu alebo video na adresu teraz@tasr.sk a buďte aj vy súčasťou Vianoc na Teraz.sk.


Príjemné čítanie.
26.12.2015

19:00
Náš Vianočný online sa končí. Ďakujeme Vám za pozornosť a želáme ešte príjemné a pokojné prežitie vianočných sviatkov.

18:45
Slováci sú počas decembra veľmi štedrí. Krv daruje v decembri viac ako 16.000 Slovákov.

18:00
Asi 60 ľudí, priaznivcov zimnej turistiky, dnes absolvovalo desaťkilometrový pochod Hornohradom v rámci už tradičnej turistickej akcie Cinobanský bludár. Záujemcovia, ktorí chceli tráviť Druhý vianočný sviatok v prírode, si mohli vybrať z dvoch turistických trás.

17:30
Hokejisti Slovana Bratislava dnes nastúpili na zápas proti Torpendu Nižnij Novgorod v špeciálnej vianočnej edícii dresov.
Na snímke gólová radosť hráčov Slovana, zľava Cam Barker, Tomáš Kundrátek, Václav Nedorost, Lukáš Kašpar a Marek Viedenský v zápase hokejovej KHL HC Slovan Bratislava - Torpendo Nižnij Novgorod v Bratislave v sobotu 26. decembra 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


17:05
Takmer 40 strelcov spolu s honcami sa stretlo na tradičnej Štefanskej poľovačke. Zorganizovali ju dnes pri obci Slanec v okrese Košice - okolie. Usporiadatelia hovoria o úspešnej akcii, aj keď bola na úlovky trocha skromnejšia.

16:15
Prezident SR Andrej Kiska zverejnil na sociálnej sieti vianočné video, na ktorom má päť rokov a hrá s kamarátmi hokej.

SPOMIENKA NA VIANOCE Našiel som krátke staré video z Vianoc. Na záberoch mám 5 rokov a som ten menší loptoš, ktorý sa...

Posted by Andrej Kiska on Saturday, December 26, 2015


15:35
Jedinečným zvykom na Slovensku, Štefanskou jazdou na koňoch, si v Soblahove pripomínajú sviatok svätého Štefana, patróna koní.


14:55
Český prezident Miloš Zeman vo svojom dnešnom vianočnom posolstve ocenil hospodársky rast ČR, zvýšenie platov a nízku mieru nezamestnanosti, za čo pochválil tiež českú vládu. Zároveň vyhlásil, že sa podľa neho skončila tzv. "zlá nálada".

14:20
Vodiči najmä v Prešovskom a Košickom kraji by mali byť na cestách opatrní. Situáciu im môže komplikovať hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

13:55
Na výstave ÚĽUVu si môžete prezrieť ukážky predmetov vianočného obdobia od slovenských ľudových umelcov.


13:10
Vianoce sú pre športovcov problematické, tvrdí lekár.


12:45
V Zázrivej sa dnes konali furmánske preteky.


12:10
Väčšina svahov hlási priemernú výšku snehu 25 až 35 centimetrov. Lyžiarske podmienky sú skôr dobré, sneh je technický. Okrem Štrbského Plesa, kde je už väčšina zjazdoviek upravených, dosahuje prevádzka v ďalších strediskách 20 až 50 percent.

11:40
Vianoce sú pre väčšinu ľudí časom radosti, hojnosti a lásky. Pre niektorých mladých ľudí s ťažkým životným osudom to tak ale nie je, tvrdí to psychológ.

11:15
Na Štefana robili chlapci huncútstva.


10:40
Hasiči mali na Prvý sviatok vianočný 45 výjazdov, riešili aj kuriozitu

10:00
Pretekár Štefan Svitko a strelec Erik Varga nám prezradili, ako trávia vianočné sviatky.


9:25
Štefanské zábavy boli bujaré, tvrdí zakladateľka etnografického múzea Za krakovskú bránu Daniela Piscová.


8:40
Takmer 10.000 väzňov - odsúdených a obvinených - prežíva vianočné a novoročné sviatky vo väzení za mrežami.

8:15
Živý betlehem na námestí v Poprade


7:45
Migrant pochádzajúci zo Senegalu vyhral v tradičnej španielskej vianočnej lotérii závratnú sumu. V hodnote asi 400-tisíc eur.

7:00
Veriaci sa modlia za sv. Štefana, ďakujú Bohu nielen za neho, ale pripomínajú si všetkých vyznávačov, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali život.


25.12.2015

19:18
Vianočný pozdrav od slovenského cyklistu Petra Sagana
Vianočný pozdrav od Petra Sagana
Foto: Teraz.sk/Facebook


18:25
Ľudový muzikál Jasličková pobožnosť s piesňami a scénkami o narodení Ježiša Krista vznikol v Terchovej vďaka príchodu pátra Jozefa Šaba v roku 1975, odkedy ho každoročne na Prvý sviatok vianočný pripravujú v miestnom kostole sv. Cyrila a Metoda.

17:40
Slováci na Štedrý deň poslali desiatky miliónov esemesiek.

17:20
Martin Škrtel trávi Vianoce so svojou rodinou. Dostal aj originálny darček.


17:00
Poľovník, ktorý neloví zver. Hoci má Erik Varga streleckú mušku majstra sveta, vo voľnom čase počas vianočných sviatkov lovecké trofeje nezbiera. Na prechádzkach v prírode naberá len potrebnú psychickú pohodu. Sviatky radosti a pokoja strávené s manželkou a malým synom mu dodávajú silu a odhodlanie pred mimoriadne náročným olympijským rokom.

16:15
Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov už tradične netrávia koncoročné sviatky doma, ale v rôznych kútoch po svete, keďže práve v tomto čase sa konajú majstrovstvá sveta. Inak tomu nie je ani teraz, zverenci trénera Ernesta Bokroša oslávili Vianoce v Helsinkách, kde dostali tradičné štedrovečerné menu s kapustnicou, rybou a zemiakovým šalátom.
Slovenský hokejový výber do 20 rokov po štedrej večeri v Helsinkách
Foto: teraz.sk/Facebook SZĽH


15:45
Počas Štedrého dňa vyhľadalo centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorá je najväčšou na Slovensku, 356 ľudí, čo je podobný počet ako vlani. Približne každý pätnásty prišiel s typickým vianočným zdravotným problémom, priblížila hovorkyňa zariadenia Petra Stano Maťašovská.

15:05
V Austrálii je teplo, ľudia sa surfujú a opaľujú aj na Vianoce.


14:30
K symbolom Vianoc patria aj betlehemy. Takýto maľovaný betlehem z 19. storočia môžete nájsť v kostole sv. Michala vo Vyhniach.

Na snímke maľovaný betlehem z 19. storočia v kostole sv. Michala vo Vyhniach 25. decembra 2015.
Foto: TASR/Jana Vodnákova



13:50
Polnočné sväté omše na Slovensku.

13:30
Po Štedrom dni už tradične prichádzajú povianočné výpredaje, v ktorých ľudí lákajú predajcovia na výrazné zľavy. Kým niektoré internetové obchody začínajú s výpredajmi už dnes, kamenné prevádzky ich rozbiehajú od 26. decembra.

12:50
Za lyžovačkou je dnes možné vyraziť do minimálne 15 stredísk. Sezónu otvárajú v Závažnej Porube – Opalisko a v ďalšom stredisku pri Ždiari – v Bachledovej Deny, zajtra začnú vleky premávať v strediskách Kubašok – Spišské Bystré, Vernár – Studničky a Drienica.

12:00
Pápež František požehnáva svetu na pravidelnom Urbi et Orbi

11:30
Vianoce sú pre ľudí časom stretnutia sa s rodinou, ale aj zastavením, hovorí katolícky kňaz Ľubomír Majtán, ktorý je zároveň správcom Slovenskej katolíckej misie v Ríme. Podľa jeho slov sa ľudia počas tohto obdobia snažia viac zastaviť aj po duchovnej stránke a hlbšie prežiť sviatky.

11:05
Kuly z Desmodu strávi Vianoce doma. Každú chvíľu sa im má narodiť bábätko.


10:35
Na Božie narodenie sa zvykli ľudia ponáhľať z kostola domov, tvrdí etnologička.

10:05
Lyžiarka Petra Vlhová prežíva Vianoce tradične. Pod stromčekom si každý rok nájde lyžiarsku výstroj. Vlhová prednedávnom vyhrala svoj prvý kariérny slalom Svetového pohára vo švédskom Aare.


9:30
Už niekoľkýkrát podporil na Slovensku dlhodobo organizovaný vianočný koncert Úsmev ako dar spevák a hudobník Peter Cmorik. "Je to o rodine, aj Vianoce sú o rodine, aspoň pre mňa. Ja som veľmi rád, keď sa stretneme všetci, lebo sme rozlietaní a každý žijeme niekde inde," povedal pre TASR.

9:00
Vianoce oslavoval celý svet.
Senegalčan Mamadou Ngueye v kostýme Mikuláša.
Foto: TASR/AP


8:15
Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turíciach najväčším cirkevným sviatkom, slávi dnes veľká časť kresťanov na Slovensku i vo svete.

7:25
Pápež František pri príležitosti celebrovania štvrtkovej polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra ostro odsúdil neresti modernej spoločnosti, pričom veriacich vyzval, aby sa "správali striedmo" a preukazovali súcit.

7:00
Pozrite sa, ako Slováci trávili Vianoce.

24.12.2015

20:59
Príjemné prežitie vianočných sviatkov zaželal priaznivcom aj Karel Gott. Vypočujte si jeho odkaz.

Milí manželovi příznivci, dovolte mi, abych vám všem popřála krásné a klidné prožití vánočních svátků v kruhu svých milovaných. Připojuji především manželův vánoční audio vzkaz pro vás, s fotografiemi pořízenými před pár dny při naší procházce Kampou. Lásku a hlavně pevné zdraví všem! Ivana Gottová

Posted by Karel Gott on 24. december 2015


20:14
Príroda ponúka počas tohtoročných vianočných sviatkov vo viacerých lokalitách planéty namiesto bielej snehovej pokrývky skôr ukážky jarného počasia. Neobvyklé oteplenie registrujú aj obyvatelia a návštevníci Moskvy, pretože tam činí priemerná denná teplota aktuálne sedem stupňov nad nulou, kým priemerná decembrová hodnota je šesť stupňov pod bodom mrazu

18:45
Počas vianočných sviatkov pribúdajú požiare. Aj napriek sviatočnej atmosfére, ktorú vytvárajú najmä horiace sviečky, netreba zabúdať na fakt, že domovy sú preplnené vysoko horľavými materiálmi, varovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

17:55
Pápež František bude večer celebrovať Svätú omšu v noci narodenia Pána v Dóme sv. Petra, a to za očakávanej účasti tisícok veriacich.

17:00
Niektorí hubári na hornej Nitre v okolí Prievidze, si dnes mohli štedrovečernú kapustnicu, alebo vianočnú polievku navariť z čerstvo nazbieraných húb. Už totiž dlhšie panuje teplé, takmer jarné počasie, kvitnú niektoré kvety, začínajú sa rozvíjať na vŕbach bahniatka, čo sú to stále vhodné podmienky aj na rast húb.

16:30
Vianoce nie sú len pre deti, ale aj pre dospelých, povedal biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Slavomír Sabol


16:00
V minulosti mali na štedrovečernom stole veľa chodov, no jedli skromne.

15:20
Gazdiná nesmie odchádzať od štedrovečerného stola, aby sa jej v novom roku neprihodilo niečo zlé a neodišla navždy. To je jedna z mnohých zvyklostí, ktorá sa dodnes dodržiava aj vo väčšine liptovských rodín.

14:45
Motorkári v Bratislave si počas Štedrého dňa nemohli dovoliť nevyužiť priaznivé počasie na vianočnú jazdu mestom.



13:45
Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec navštívil na Štedrý deň slúžiacich príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže


Odsúdený Róbert trávi už tretie Vianoce vo väzení. Pyká za ozbrojenú bankovú lúpež.


13:20
Počas vianočných sviatkov, ktoré sú synonymom oddychu a pokoja, si zdravotnícki záchranári neodpočinú. Počet výjazdov je v tomto období vyšší približne o tretinu.

12:50
V Malackách na Štedrý deň slúži sedem hasičov. Služba im začala dnes o 07.00, končiť bude v piatok (25.12.) takisto o 07.00 h. Pokojnú službu im prišiel zaželať premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

12:30
Prezident SR Andrej Kiska obedoval v zariadení pre seniorov v Liptovskom Mikuláši.

11:48
Iracké vládne sily postupujú do srdca Ramádí v rámci rozsiahlej ofenzívy s cieľom vytlačiť z mesta militantov z organizácie Islamský štát (IS), informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

11:00
Po náročnom roku plnom pracovných povinností si pohodu vianočných sviatkov užije aj divadelný a televízny herec Ján Koleník. V rozhovore pre TASR prezradil, že si pod vianočný stromček dá aj novú knihu Juraja Slezáčka Ako sa stať celebritou, ktorú nedávno pokrstil.

10:30
"Tento sviatok nám pripomína pravý zmysel ľudskej existencie, život naplnený láskou," povedal prešovský pravoslávny arcibiskup Rastislav Gonta.


10:05
Teroristické útoky, Štúrov rok, referendum o rodine, dohoda z Minska aj prvý pokus o migračné kvóty, aj to sú udalosti, ktoré priniesol prvý polrok. Komentuje ich J. Hrabko pre TABLET.TV.


9:25
Spišský región je známy nielen svojou bohatou históriou, gotickou architektúrou a vzácnymi pamiatkami, ale aj rôznorodosťou viacerých etník. Na území severného Spiša a Pienin žijú okrem Karpatských Nemcov aj Gorali z oblasti Pienin či Rusíni. Rozmanitosť tohto kraja a jeho obyvateľov sa premieta aj do vianočných zvykov a sviatočného menu. Vianoce tu podľa etnologičky Moniky Pavelčíkovej vždy znamenali veľkú udalosť a zvyky sa dodržiavajú po celé generácie.

8:50
Chodec Matej Tóth želá pokojné vianočné sviatky.


8:30
Rušňovodiči, výpravcovia, dispečeri, vlakvedúci alebo kontrolóri tratí – to všetko sú železničiari, ktorí budú aj počas dnešného Štedrého dňa v práci, aby pomohli ľuďom včas docestovať za svojimi rodinami či blízkymi.

8:00
V zahraničných misiách pôsobí 235 slovenských vojakov. Z nich 40 bude môcť v rámci dovoleniek tráviť sviatky v kruhu svojich blízkych. Vlani počas Vianoc zostalo v zahraničí 176 slovenských vojakov.
Ilustračné foto
Foto: TASR

7:15
Koledníci Dobrej noviny začínajú dnes - na Štedrý deň a zajtra - na sviatok Narodenia Pána prichádzať už po 21. raz do rodín v mestách a obciach po celom Slovensku.

7:00
Asi 2,2 miliardy kresťanov vo svete začínajú dnes sláviť najkrajšie sviatky roka Vianoce. Pripomínajú si vtelenie Ježiša Krista, jeho narodenie ako chudobného dieťaťa v betlehemských jasliach, jeho vstup do dejín ľudstva, ktorému priniesol spásu. Sú to sviatky vykúpenia, pokoja a lásky.


23.12.2015

21:48
Aby sme všetci prežili vianočné a novoročné sviatky v šťastí, zdraví a pokoji, nemali by sme zabúdať na opatrnosť pri používaní a manipulácii s otvoreným ohňom. Takto sa prihovárajú občanom banskobystrickí hasiči, ktorí vo sviatočnom období vyrážajú aj k požiarom spôsobeným horiacimi sviečkami.

"Vo väčšine slovenských domácností patria sviečky horiace na parapetoch okien, stoloch, v kvetinových či čečinových aranžmánoch k sviatočnej atmosfére. Horiace sviečky potešia oko i dušu, avšak skôr, ako ich zapálite, pouvažujte nad ich bezpečnosťou, aby tepla a ohňa nebolo priveľa," pripomína Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici.

21:20
Tradičné vianočné zvyky, ktoré sa v stredoslovenskej Očovej dodržiavali bežne ešte v prvej polovici 20. storočia, už dnes v tamojších rodinách takmer nepoznajú. Udržiavajú ich a predvádzajú už len členovia miestnych folklórnych súborov.

"Tradičné čaro Vianoc nám ostáva už len v spomienkach, aj keď sa ešte občas stane, že aj v mladšej generácii sa nájdu takí, ktorí sa prezlečú za betlehemcov a chodia vinšovať po domoch," hovorí vedúci Folklórneho súboru Očovan Pavel Holík.

20:38
Aj úspešný slovenský reprezentant Marián Jung sa už teší na najkrajšie sviatky v roku. Vianočnú atmosféru si vychutná s najbližšími. "Už som položil aj parkety. Piecť sa však nechystám, asi už kúpime niečo napečené. Teraz v zime si budem užívať rodinu, manželku, deti i televíziu. To bude moja vianočná pohoda. Konečne bez roboty," dodal Jung.

19:52
Požehnané sviatky zaprial aj Daniel Lipšic s rodinou.
Požehnané sviatky vám praje Daniel Lipšic s rodinou

Urobte počas Vianoc správnu voľbu. Prajeme vám požehnané a radostné sviatky.

Zveřejnil(a) NOVA dne 23. prosinec 2015


19:38
Za slovenskú Športovú legendu vyhlásili na galavečere Klubu športových redaktorov Športovec roka 2015 bývalého krasokorčuliara Karola Divína. Strieborný medailista zo ZOH 1960 v Squaw Valley v rozhovore pre TASR priblížil, ako bude tráviť vianočné sviatky. "V rodinnom kruhu v Brne. Máme staršiu dcéru, tá je s rodinou tu, mladšia je v Amerike. A môj syn je v Kanade. Všetci tu už boli nedávno na návšteve. Na Štedrý večer sme sami, na Boží hod prídu mladí na návštevu. Na Boxing Day, ako hovoria v Amerike, sa zasa pôjde k zaťovi," priblížil dvojnásobný majster Európy.

19:02


18:17
Šéfka Greenpeace Slovensko Marta Kabinová nemá na Vianoce žiadny stromček a keďže je vegetariánka, na štedrovečernom stole chýba aj kapor. "Nemyslím si, že Vianoce by mali byť o zozname vecí a činností, ktoré musím zabezpečiť, nakúpiť alebo urobiť. Snažím sa vždy nájsť alternatívu, ktorá bude šetrnejšia nielen pre životné prostredie, ale aj pre mňa - z časového hľadiska," skonštatovala pre TASR.

17:18
Vodný slalomár Michal Martikán sa teší, že môže stráviť Vianoce opäť v kruhu svojej rodiny a blízkych. O výnimočné sviatky sa postarajú najmä jeho dve dcérky Tamara a Emma, ktoré si pre rodičov pripravili prekvapenie.

"Vianoce budú výnimočné minimálne tým, že moje dve dcérky nám pripravia program. Majú veľmi blízko k umeniu športu, obe sú moderné gymnastky. Verím, že nám zo svojej vôle pripravia 'podstromčekový' program a veľmi sa na to teším," povedal pre TASR.

15:54
Približne sto porcií kapustnice a ryby vydali dnes v Trnave na predvianočnom posedení ľuďom bez domova a zo sociálne slabých pomerov. Pre túto chvíľu sa už tradične spája Katolícka jednota Slovenska (KJS) s mestom Trnava a Trnavskou arcidiecéznou charitou, aby takto spolu uľahčili údel tých, ktorí nemajú možnosť stráviť koncoročné sviatky v kruhu rodiny.

15:52
Šťastné a veselé na Facebooku zaprial aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Šťastné a veselé, priatelia

Posted by Peter Pellegrini on Mittwoch, 23. Dezember 2015


15:48
Vianoce zavítali aj na slovenské Ministerstvo zahraničných vecí. Minister Lajčák sa na sociálnej sieti pochválil vianočným stromčekom.

Vianočný stromček v mojej pracovni - počas sviatočných dní zakrýva mapu sveta aj keď svetové udalosti nezastaví nič

Posted by Miroslav Lajčák on Mittwoch, 23. Dezember 2015


13:16
V Bratislave už rozoberajú stánky z vianočných trhov.


12:58
Spýtali sme sa politikov a lídrov politických strán a hnutí, ako budú vyzerať ich Vianoce a sviatočné obdobie. Pozrite si televíznu reportáž.

12:00
Pri príležitosti nadchádzajúcich vianočných sviatkov a na začiatku mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva želá všetkým ľuďom Boží pokoj a radosť prešovský arcibiskup a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak.
Na snímke arcibiskup Prešovskej archieparchie a metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, vladyka Ján Babjak
Foto: TASR/Oliver Ondráš


11:30
Táto pesnička od Lucie Bílej nemôže počas vianočných sviatkov chýbať.


11:15
Cieľom Reformovanej kresťanskej cirkvi je priviesť ľudí počas adventu a Vianoc k hlbšiemu zamýšľaniu sa nad hodnotami, ktoré majú najväčší význam pre človeka a k osobnému kontaktu s Ježišom Kristom, povedal vedúci duchovný Reformovaného kresťanského zboru v Bratislave Imrich Peres.

11:00
Začíname mapovať všetko dianie v súvislosti s Vianocami, sledujte ho s nami prostredníctvom tohto ONLINE-u.