Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Kiska nenechá zaspať sľub vlády, že školstvo bude prioritou

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) prijal ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Petra Plavčana (vpravo). Bratislava, 5. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Na margo avizovaného štrajku učiteľov minister Plavčan pripomenul, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. ISU pritom zatiaľ nevie, akú podporu učiteľov bude mať pri stupňovanom štrajku.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska chce naďalej sledovať aktivity vlády v oblasti školstva a podľa vlastných slov nenechá zaspať sľub vládneho kabinetu, že školstvo bude prioritou. Uviedol to dnes po približne polhodinovom rokovaní s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS) v Prezidentskom paláci.

"Ako prezident budem pokračovať vo svojej aktivite za lepšie školstvo a nenechám zaspať sľub vlády, že školstvo bude skutočnou prioritou," uviedol Kiska. Hlava štátu opätovne zdôraznila, že školstvo musí byť prioritou pre súčasnú vládu a treba vrátiť rešpekt a úctu ku vzdelaniu aj k učiteľskému povolaniu.



Kiska dodal, že priorita, to neznamená iba peniaze, ale aj kompetencie a konkrétne výsledky. "My všetci očakávame od tejto vlády, že predloží konkrétne, čo chce počas svojho vládnutia skutočne presadiť. Čo tie konkrétne ciele budú, aby sme sa mohli všetci spoločne pozerať na to, či sa táto priorita školstvo skutočne ako priorita presadzuje,“ doplnil prezident.



Plavčan podľa vlastných slov informoval Kisku aj o postupe reformy výchovy a vzdelávania, ktorú rezort pripravil. Na margo avizovaného štrajku učiteľov minister pripomenul, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy.



"Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve zvyšovanie platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza programové vyhlásenie vlády,“ dodal. Plavčan taktiež avizoval, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

ISU zatiaľ nevie, akú podporu učiteľov bude mať pri stupňovanom štrajku

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) zatiaľ nevie, s akou podporou učiteľov má rátať pri vstupe do stupňovaného štrajku, ktorého štart avizuje na 13. septembra. Podľa zástupcu iniciatívy Vladimíra Crmomana, momentálne nie je možné technicky vyhodnotiť túto podporu, no registrácia do štrajku je už spustená. "Pri všetkých akciách sme vždy riskovali. My štrajk nechceme, no sme pripravení doň vstúpiť. Dúfame, že vláda nás prestane ignorovať," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave Crmoman.

Branislav Kočan z ISU očakáva, že v prípade štrajku sa bude podpora učiteľov postupne zvyšovať. Ako tvrdí, stupňovaný štrajk 13. septembra bude výstražný a nie je cieľom priveľmi narušiť vyučovací proces. "Každý hlas, ktorý sa ozve za nápravu nesprávnych pomerov, je správny. My sme dosiahli úspech už len v tom, že sa rozprúdila debata o situácii v školstve. Ak nebudeme robiť nič, rovnako nič sa nezmení," vysvetlil Kočan.



Nespokojní učitelia chcú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Ak vláda požiadavkám ISU nevyhovie, nespokojní učitelia sú pripravení vstúpiť 13. septembra do stupňovaného štrajku. V tento deň by sa v školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu.

Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra, vtedy by sa zas učiť nemalo tri vyučovacie hodiny.



Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien, zvýšiť tarifné platy učiteľov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Zároveň podotklo, že iniciovalo rokovanie s ministerstvom financií, aby sa platy učiteľov v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o šesť percent aj od januára 2017.

"Ich platy by tak celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent. Učitelia by sa tak stali jedinou kategóriou zamestnancov, ktorá bude mať garantovaný najvyšší nárast miezd v oblasti verejnej správy," konštatuje rezort. Uvedomuje si však, že ani takýto nárast miezd nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať. Téma zlepšenia súčasného stavu slovenského školstva by sa však podľa rezortu nemala zúžiť len na platy učiteľov.