Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Cudzincom sa začne v pondelok letná škola slovenčiny

Na snímke bulletin k 51. ročníku letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca v Bratislave 31. júla 2015. Na letnú školu sa v tomto ročníku prihlásilo 170 zahraničných účastníkov z 36 krajín sveta. Foto: TASR - Štefan Puškáš

O letnú školu sa najviac zaujímajú z Talianska, Maďarska, Nemecka, Poľska či Bulharska. Zdokonaliť v slovenčine sa chcú aj účastníci z Kostariky, Izraela, Japonska, Južnej Kórey, Gruzínska.

Bratislava 31. júla (TASR) – Takmer 170 cudzincov z 37 krajín sa počas nasledujúcich troch týždňov bude zlepšovať v slovenskom jazyku. V pondelok (3.7.) totiž slávnostne otvoria na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave 51. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS). Cudzinci podrobnejšie spoznajú aj kultúru a históriu Slovenska.

"Najstarší účastník má 68 rokov, najmladší 18 rokov, väčšinu však tvoria 30-roční ľudia," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka SAS Jana Pekarovičová.

O letnú školu sa najviac zaujímajú z Talianska, Maďarska, Nemecka, Poľska či Bulharska. Zdokonaliť v slovenčine sa však chcú aj účastníci z Kostariky, Izraela, Japonska, Južnej Kórey, Gruzínska či Macedónska.

Pre účastníkov je pripravený bohatý program, zameraný bude aj na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra či 70. výročie konca druhej svetovej vojny. V rámci vlastivednej exkurzie navštívia aj kultúrne či technické pamiatky po celom Slovensku, organizátori pripravili trojdňovú exkurziu. Účastníci nevynechajú ani prehliadku hlavného mesta či Bratislavského hradu.

"Pripravili sme aj workshopy na nácvik ľudových a populárnych piesní či tvorivé dielne orientované na divadlo, filmy, ľudový tanec, písanie či umenie," vymenovala Pekarovičová.

Zo strany účastníkov očakáva aj diskusiu o rodových štúdiách či imigrantoch. "Zastupujeme verejnú sféru, nevyhneme sa ani odpovediam na tieto otázky. Pri pálčivých témach sa odkryje ich jazyková kompetentnosť," dodala.

Studia Academica je najstaršia letná univerzita slovenčiny ako cudzieho jazyka na Slovensku. Otvára brány zahraničným slovakistom a slavistom, študentom na zahraničných univerzitách, kultúrnym pracovníkom, manažérom, prekladateľom či všetkým záujemcom o štúdium slovenského jazyka, kultúry a reálií. Doteraz ju navštívilo vyše 6350 účastníkov zo 76 krajín.