Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

VIDEO: Schulz a Danko vyzvali národné parlamenty na väčšiu spoluprácu

Na snímke vpravo predseda NRSR Andrej Danko a vľavo predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pri spoločnom vyhlásení pred neformálnym stretnutím predsedov parlamentov členských štátov Európskej únie, v Bratislave dňa 6. októbra 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Neformálny summit predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie má pomôcť partnerom lepšie sa spoznať, prekonávať rozdiely a zlepšiť spoluprácu parlamentov.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Národné parlamenty a Európsky parlament by mali viac spolupracovať. Zhodli sa na tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda europarlamentu Martin Schulz, ktorí spoločným vyhlásením otvorili dvojdňový neformálny summit predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie.

Podujatie, ktoré inicioval Danko, má pomôcť partnerom lepšie sa spoznať, prekonávať rozdiely a zlepšiť spoluprácu parlamentov. "Dáva priestor neformálnym rozhovorom predsedov parlamentov. Predstavíme vám náš národ, menšiny, piesne, tradície, aby sme sa lepšie spoznali a aby sme všetky nástrahy, ktoré musí EÚ zvládať, spolu prekonali," povedal na brífingu Danko, ktorý by chcel, aby sa predsedovia parlamentov stretávali pravidelnejšie.
Na snímke predseda NRSR Andrej Danko pri spoločnom vyhlásení pred neformálnym stretnutím predsedov parlamentov členských štátov Európskej únie, v Bratislave dňa 6. októbra 2016.
Foto: TASR/Martin Baumann


Schulza informoval, že Národná rada má v najbližších dňoch prijať zmenu rokovacieho poriadku, ktorá umožní vystupovať europoslancom v pléne. "My Slováci a naše národnosti svoju účasť v EÚ myslíme vážne," zdôraznil Danko.



Šéf europarlamentu ocenil spomínanú zmenu rokovacieho poriadku. "Je dôležité dostať európske posolstvo, myšlienky na národnú úroveň. Preto vítame túto iniciatívu, aby sa mohli europoslanci vyjadriť v pléne," reagoval Schulz a poznamenal, že to funguje už v Rakúsku. Zdôraznil potrebu intenzívnejšej spolupráce ako v minulosti. Je preto rád, že sa koná summit predsedov parlamentov.

Danko dal Schulzovi na záver osobný dar, ktorým je historický kabát z uniformy čestnej stráže. Partnerov čaká večera s ostatnými predsedami parlamentov. Ladená bude v národnom tóne. Danko na nej chce kolegom priblížiť slovenské tradície, jedlo, vína, regióny.
Na snímke vpravo predseda NRSR Andrej Danko a vľavo predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz pri spoločnom vyhlásení pred neformálnym stretnutím predsedov parlamentov členských štátov Európskej únie, v Bratislave dňa 6. októbra 2016. Na snímke predseda NRSR Andrej Danko odovzdáva dar predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi, historický kabát z uniformy čestnej stráže.
Foto: TASR/Martin Baumann


Pracovná časť summitu (7.10.) bude venovaná výzvam, ktorým čelí únia. Predsedovia parlamentov majú hovoriť o súčasných problémoch v otázke európskej jednoty a o prekonávaní odstupu medzi Európskou úniou (EÚ) a jej občanmi. Diskutovať majú aj o vnútornej kohézii EÚ a globálne angažovanej Európe.

Pozrite si záznam spoločného vyhlásenia predsedu NR SR Andreja Danka a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza