Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO:Vysokoškolskí učitelia a študenti z Košíc chcú v štrajku vytrvať

Protestné zhromaždenie zamestnancov a študentov VŠ na Dominikánskom námestí v Košiciach 24. februára 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Organizátorka protestu hovorí, že študenti ju podporili viac ako niektorí kolegovia.

Košice 24. februára (TASR) – Protestný pochod sprevádzaný bubnovaním, ktorý zorganizovala Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), sa dnes okrem Bratislavy a Žiliny konal i v metropole východu. Štrajkujúci učitelia a študenti vysokých škôl i podporovatelia protestu išli s transparentmi od Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) na Dominikánske námestie, kde sa ich zišlo približne 200.

"Aj Košice majú svoj názor, aj východ má svoj názor. Vidíme, čo sa deje v Bratislave. Vidíme tú silu, tá nás motivuje. Tu je to oveľa ťažšie, ale aj tu sú ľudia, ktorí majú názor, ktorí vedia, že bojovať za správnu vec sa oplatí, preto aj v Košiciach," uviedla pre TASR organizátorka protestu Alžbeta Bojková z Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Ako tvrdí, študenti ju podporili viac ako niektorí jej kolegovia. Verí v zmenu, ktorá sa podľa nej neprejaví hneď, ale možno to pocítia budúce generácie. "Plánujeme vydržať, dokedy budeme vládať a dokým tí, ktorí majú v rukách moc to zmeniť, nás nezačnú brať vážne," povedala Bojková.

"Myslím si, že vyjadriť svoj názor a bojovať za správnu vec je správne v každej chvíli, kedykoľvek sa rozhodnete bez ohľadu na voľby, počasie a rôzne iné faktory," tvrdí organizátorka protestu.

Video: Vysokoškolskí učitelia a študenti chcú v štrajku vytrvať
Tu bude player


V Košiciach sa do celoslovenského štrajku vysokoškolských učiteľov zapojila časť pedagógov z Fakulty umení TUKE, Filozofickej, Lekárskej a Prírodovedeckej fakulty UPJŠ a tiež Katedry chémie, biochémie a biofyziky Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie. "Pokiaľ viem, je nás viac, ako nás bolo na začiatku, približne do 20 pedagógov. Myslím si, že sa ešte zobudia a ja urobím všetko pre to, aby som im otvorila srdcia," skonštatovala Bojková.

"Myslím si, že sa nás celý tento štrajk týka. Nielen nás, budúcich učiteľov, ale všeobecne všetkých ľudí. Vzdelanie je jedným zo základných pilierov spoločnosti. Ak vzdelanie a školstvo nebude nejakým spôsobom podporované a budeme ho zanedbávať, tak si myslím, že aj budúcnosť spoločnosti je potom otázna," myslí si študent Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach Michal Makó, ktorý prišiel štrajk podporiť.

Obrazom: Štrajk vysokoškolských učiteľov v Košiciach


Do všetkých protestných akcií ISU sa zapájajú i učitelia základných a stredných škôl. "Dnes som prišla preto, lebo si myslím, že je naozaj dôležité, aby sme tú štrajkovú vlnu udržali pri živote, minimálne pri vedomí. Tým, že štafetu prevzali vysoké školy, je to veľký signál podpory. Rezonuje to medzi učiteľmi i vo verejnosti," povedala učiteľka Lenka Kožárová zo Základnej školy v Ždani, ktorá bola do štrajku zapojená dva týždne.

Časť vysokoškolských učiteľov je od 15. februára v ostrom štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá štrajk prerušila, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Vysoké školy napriek štrajku nie sú zatvorené. Zamestnanci počas tohto obdobia organizujú na akademickej pôde diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce.

K dnešnému dňu, 19.40 h, je podľa webstránky www.isu.sk do štrajku zapojených 553 zamestnancov vysokých škôl, 20 škôl a 10.519 podporovateľov.