Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: O e-preukaz požiadalo zatiaľ 19-tisíc zdravotníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

TABLET.TV o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Soňa Valášiková.

Bratislava, 22. augusta (TABLET.TV) – Žiadosť o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka podalo do polovice augusta takmer 19-tisíc zdravotníkov. Túto povinnosť im ukladá zákon, a to v rámci systému e-zdravie.

Elektronizácia zdravotníctva oficiálne štartuje začiatkom budúceho roka. V praxi to znamená, že každý zdravotnícky pracovník bude všetky informácie o pacientovi zapisovať po novom do elektronickej zdravotnej knižky. Na to, aby sa do systému lekár mohol prihlásiť, je potrebný elektronický preukaz. „Tento preukaz slúži na prístup do Národného zdravotníckeho informačného systému a následne pre podpis elektronických záznamov, čím teda nahrádza existujúcu pečiatku,“ uviedla Valášiková. Termín na podanie žiadostí majú zdravotnícki zamestnanci do konca októbra.

„Zdravotnícky pracovník buď navštívi pracovisko Slovenskej pošty, alebo osobne navštívi pracovisko Národného centra zdravotníckych informácií v Bratislave, alebo žiadosť podpíše na notárskom alebo matričnom úrade a pošle ju do NCZI. Ďalšou možnosťou je podanie žiadosti cez internetovú stránku verejnej správy www.slovensko.sk, alebo priamo v nemocnici,“ menuje možnosti, ako si žiadosť o elektronický preukaz podať Valášiková.

Systém elektronického zdravotníctva, ktorý je zatiaľ len v pilotnej fáze, má priniesť menej administratívy a veľa výhod. Tak pre lekára, ako aj pacienta. „Pomôže to lekárom, všetkým zdravotníkom, sestrám a hlavne aj pacientom, ktorí nebudú musieť chodiť medzi lekármi so správami, takto to bude lepšie,“ uviedla zdravotná sestra Jana Skřivánková. Psychiatrička Klaudia Stanislavová od systému očakáva, že bude viac informovaná nielen o zdravotnom stave pacienta, ale aj o tom, aké lieky pacient užíva. „Aj pacient bude mať lepší prehľad o svojej liečbe,“ uzavrel chirurg Ján Štefaňák.