Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Obeť silného vetra: Murovaný plot privalil človeka

Vietor a zachmúrená obloha nad diaľnicou D1 pri Senci. Foto: Teraz.sk

Nad Slovenskom úradovalo vo štvrtok extrémne vetrisko. Vo Veľkých Janíkovciach zaznamenali náraz vetra 120 km za hodinu. V Bratislavskom kraji vietor lámal stromy a poškodil strechy.

Bratislava 14.septembra (Teraz.sk/TASR) - Silný vietor sa vo štvrtok preháňal hlavným mestom Bratislavou a najmä regiónmi západného Slovenska, kde do večera platilo varovanie 2.stupňa pred silným vetrom, ktorý postupne ustával. Varovanie 1.stupňa platilo do 22.00 h na juhu od okresu Nové Zámky po okres Lučenec a na severe stredného Slovenska do polnoci. Na ostatnom území západného Slovenska bola neskoro večer situácia normálna, východ Slovenska extrémny nezasiahol.


Na dolnom Ponitrí, v obci Hul v okrese Nové Zámky sa stalo nešťastie. Silný vietor zrútil murovaný plot na ulicu Juraja Holčeka a privalil jednu osobu, informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Hasiči osobu vyslobodili, tá svojim zraneniam na mieste podľahla.


Vietor na moste medzi Komárnom a Komáromom




Priemerná rýchlosť vetra dosiahla vo Veľkých Janíkovciach silu víchrice

Vo Veľkých Janíkovciach v okrese Nitra zaznamenali náraz vetra 120 km/h. Priemerná rýchlosť vetra dosiahla 77 km/h. Podobne v Piešťanoch priemerná rýchlosť vetra bola 76 km/h. "Priemerná rýchlosť vetra tu dosiahla silu víchrice. Víchrica je nad 75 km/h," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na facebookovom profile.

Studený front postupuje cez západné Slovensko smerom na východ. Podľa meteorológov sa vietor na niektorých miestach na západe upokojuje, SHMÚ znížil výstrahu na prvý stupeň pre Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj. Výstraha druhého stupňa však naďalej platí pre Nitriansky kraj. So silnejším vetrom a výstrahou prvého stupňa treba zatiaľ počítať aj v Banskobystrickom kraji a v časti Prešovského kraja.

Hasiči riešia Bratislavskom kraji najmä popadané stromy alebo poškodené strechy

V Bratislavskom kraji v súvislosti so silným vetrom evidujú hasiči okolo 30 výjazdov, ich počet sa však ešte navýši. Pre TASR to uviedol pracovník operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Hasiči zasahujú vo všetkých okresoch, čiže okrem hlavného mesta aj v Malackách, Pezinku a Senci. Najčastejšie ide o popadané stromy alebo poškodené strechy. "Ale nič vážnejšie. A zatiaľ je to aj bez zranení," doplnil operačný dôstojník.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) platí výstraha prvého stupňa pred vetrom naďalej pre okresy Bratislava, Pezinok a Senec, predbežne do 21.00 h.



Počasie na Považí




V Piešťanoch padali stromy



Vlaky sa zastavili na medzinárodnej trati Bratislava-Štúrovo






V Dolnom Rakúsku sú nárazy vetra 60 až 100 km za hodinu. Zatiaľ najsilnejší náraz zaznamenali slovenskí meteorológovia v Kuchyni pri Malackách a to s rýchlosťou až 87 km za hodinu a na bratislavskom letisku dokonca 93 km za hodinu.



Studený front postupuje ďalej na východ a podobné nárazy vetra očakávajú najmä na juhozápade. S vetrom prišiel aj chlad, na bratislavskej Kolibe klesla teplota z takmer 29 na 17 °C. Vzduch sa však bude ešte ochladzovať.

Silný vietor v Pezinku






Počasie v Pezinku, 14.9.2017
Foto: teraz.sk


Pre celé západné Slovensko, konkrétne pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj, platí predbežne až do 21.00 h výstraha druhého stupňa. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádza SHMÚ. Pre niektoré oblasti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa.

Vo Vrábľoch spadol počas silného vetra strom, zasahovali hasiči

Vo Vrábľoch spadol počas silného vetra strom, 14.9.2017.
Foto: teraz.sk


Počasie v Nitrianskom Hrádku



Vietor v Nitrianskom Hrádku
Foto: FOTO Branislav Jakab

Odporúčanie polície ako si chrániť majetok počas silného vetra




Silný vietor na diaľnici D1 pri Senci
Foto: Teraz.sk


Video o situácii v Bratislave