Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slováci neovládajú angličtinu, problém sa začína už v školách

Na snímke zľava riaditeľka British Council Slovensko Alena Rebrová, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a veľvyslanec spojeného královstva Veľkej Británie a Severného Írska Andrew John Garth počas tlačovej konferencie na tému " Význam a úroveň ovládania cudzích jazykov (s dôrazom na anglický jazyk) na Slovensku v porovnaní s Európskou úniou a situácia vo výučbe anglického jazyka na Slovensku" 30. marca 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 11 percent učiteľov angličtiny si je neistých svojím prejavom v tomto jazyku.

Bratislava 30. marca (TASR) – Schopnosť Slovákov porozumieť v angličtine je nízka. Súvisí to s kvalitou výučby tohto jazyka v školách. Tvrdí to British Council Slovensko, ktorý sa opiera o zistenia Eurobarometra a vlastného prieskumu medzi učiteľmi anglického jazyka v základných a stredných školách realizovaného v decembri 2014 na vzorke 428 pedagógov.



"Angličtinu považuje za najužitočnejší jazyk sveta 67 percent Európanov a 63 percent Slovákov. Avšak schopnosť porozumieť informáciám v tomto jazyku je v EÚ v priemere 25-percentná, kým na Slovensku je to iba 14-percentná," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľka British Council Slovensko Alena Rebrová. Paradoxne, kým schopnosť Slovákov pracovať s informáciami v angličtine je oproti európskemu priemeru nižšia, Slováci si intenzívne uvedomujú dôležitosť angličtiny pre budúcnosť svojich detí.

Z prieskumu vyplynulo, že až 11 percent učiteľov angličtiny si je neistých svojím prejavom v tomto jazyku. "Máme veľa nadšených učiteľov, ale chýba im podpora, aby mohli učiť angličtinu kvalitnejšie," dodala Rebrová. Medzi potrebami učiteľov najviac rezonoval chýbajúci systém doplnkového vzdelávania (95 percent) a 96 percentám opýtaných chýba získavanie praktických metód, ako zaujať a aktivizovať žiakov. Učitelia by sa podľa prieskumu chceli aj viac zapojiť do tvorby vzdelávacích materiálov.

Fotogaléria z tlačovej konferencie



V oblasti technického vybavenia najviac učiteľov vníma ako negatívum nedostatok komplexných vyučovacích materiálov. Ako vysoko potrebné označilo 91 percent opýtaných nutnosť mať k dispozícii didaktickú nadstavbu k učebniciam. Dôležité je podľa učiteľov aj používanie digitálnych technológií na hodinách.

British Council Slovensko preto spúšťa popularizačnú kampaň s názvom The Better English Initiative. Učitelia si v rámci tohto projektu budú môcť napríklad stiahnuť materiály k výučbe angličtiny.

Ministerstvo školstva chce taktiež využiť finančné prostriedky na skvalitnenie výučby angličtiny. Ako uviedol minister školstva Juraj Draxler, v súčasnosti prebieha výzva na projekt, cez ktorý sa dostane digitálne učivo do škôl. "Na tomto projekte, predpokladám, sa budú podieľať aj učitelia, ktorí samotní budú prispievať svojimi poznámkami, aktívnymi vstupmi do tvorby tohto učiva," priblížil. Na tento účel pôjde 11,2 milióna eur.