Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slováci majú v legálnej držbe viac ako 300-tisíc kusov zbraní

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/Polícia

Z dlhodobého pohľadu počet držiteľov zbrojných preukazov na Slovensku klesol.

Bratislava 7. marca (TABLET.TV) – Zatiaľ čo v roku 2013 sa počet držiteľov zbrojných preukazov pohyboval okolo 155-tisíc, v posledných rokoch ich registruje Ministerstvo vnútra SR okolo 147-tisíc (147 746). Oficiálne majú Slováci v držbe viac ako 321-tisíc kusov zbraní (321 367).

Zbrojné preukazy sa vydávajú na obmedzený čas 10 rokov, takže na počet jeho držiteľov má vplyv aj to, či ich súčasní majitelia prejavia o ne záujem aj po uplynutí tejto doby.

Vybaviť si zbrojný preukaz nie je úplne jednoduchá vec a môže trvať aj niekoľko mesiacov. Ten, kto oň požiada, musí spĺňať podmienky stanovené zákonom, či už ide o bezúhonnosť, zdravotný stav, alebo vykonané psychotesty. Po vybavení všetkých povolení sú záujemcovia o zbrojný pas prizvaní na vykonanie skúšky odbornej spôsobilosti.

Napriek všetkému existuje medzi ľuďmi veľa nelegálne držaných zbraní, na ktoré sa vzťahovala amnestia ukončená v máji v roku 2015. Slováci v rámci nej odovzdali viac ako 3-tisíc zbraní (3035) a takmer 37-tisíc kusov streliva (36 326).