Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Týždeň bezpečnosti na cestách má ochrániť najmä deti

Ilustračné foto Foto: TABLET.TV

Akcia je zameraná práve na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Za posledných päť rokov bolo na slovenských cestách zranených alebo usmrtených vyše 3200 detí do 15 rokov. Minulý rok zapríčinili deti ako chodci 172 nehôd a ako cyklisti 76 nehôd. Od 4. do 10. mája tohto roka bude aj na Slovensku prebiehať akcia Týždeň bezpečnosti na cestách, ktorá je zameraná práve na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.



„Deti sú častými účastníkmi cestnej premávky ako spolujazdci, cyklisti alebo chodci. Preto je nevyhnutné, aby sa im od útleho veku rodičia a učitelia venovali a vysvetľovali, ako sa na cestách správať,“ povedala Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR bol vývoj dopravnej nehodovosti, hlavne jej následkov na živote a zdraví, v roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 nepriaznivý. V počte usmrtených osôb zaznamenali nárast z 223 usmrtených osôb v roku 2013 na 259 osôb v roku 2014. „Minulý rok zomrelo na slovenských cestách sedem detí do 15 rokov,“ upozornila Sedláková.

V poradí ide už o tretí Týždeň bezpečnosti na cestách, ktorý vyhlásila OSN v rámci Dekády OSN na zvýšenie bezpečnosti na cestách. „Aktivity na Slovensku sú rozložené na širšie obdobie. Bude prebiehať intenzívnejšia komunikácia so žiakmi a s verejnosťou. Postupne do júna sa budú robiť aj simulácie nehôd na cestách či kontrolovať schopnosť ľudí poskytnúť prvú pomoc,“ uzavrela Sedláková.