Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Viliam Čislák verí, že stabilizácia nemocníc ide správnym smerom

Rokovanie 50. schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie Viliama Čisláka z funkcie ministra zdravotníctva SR v Bratislave 24. apríla 2015. Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR - Martin Baumann

Napriek tomu, že dlhy štátnych nemocníc vlani vzrástli o desiatky miliónov eur, minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) si myslí, že ich hospodárenie ide správnym smerom.

Bratislava 5. mája (TASR) - Napriek tomu, že dlhy štátnych nemocníc vlani vzrástli o desiatky miliónov eur, minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) si myslí, že ich hospodárenie ide správnym smerom. "Tempo zadlženia sa znížilo," povedal s tým, že počet nemocníc, ktoré netvoria nové dlhy, by mal stúpnuť z päť na sedem. Ministerstvo je zriaďovateľom 13 univerzitných a fakultných nemocníc. Šéf rezortu verí, že postup, ktorý sa zvolil pri ich stabilizácii, je správny.

Celkové tempo zadlženosti sa podľa ministerstva znížilo aj  napriek zvyšovaniu osobných nákladov. "Pomocou racionalizačných opatrení a dôsledným napĺňaním plánu finančnej stabilizácie sa v roku 2014 podarilo spomaliť tempo rastu záväzkov na úrovni istiny v porovnaní s rokom 2013 o 10,1 mil. eur. V mesiacoch január až december 2012 boli novo vygenerované záväzky na úrovni istiny v objeme 82,1 mil. eur, v období január – december 2013 to bolo na úrovni 80,3 mil. eur," priblížil hovorca rezortu Peter Bubla.

Minister Čislák vníma tieto informácie pozitívne aj z pohľadu možného oddlžovania nemocníc. To by sa malo v prípade realizácie dotýkať len tých, ktoré už nevytvárajú nové dlhy. O tejto téme sa podľa svojich slov bavil aj so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), ktorý má takéto riešenie považovať za spravodlivé. Dohoda na oddlžovanie však nie je, ministri sa o ňom zatiaľ iba viackrát rozprávali.

Štátne nemocnice mali na konci vlaňajšieho roka záväzky po lehote splatnosti vo výške 334,2 milióna eur. V porovnaní s rokom 2013 tak narástli o 87,4 milióna eur. Ministerstvo argumentuje, že na náraste sa odzrkadlilo aj zavedenie európskej smernice o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách. "Jej implementácia ovplyvnila objemy záväzkov zdravotníckych zariadení v lehote aj po lehote splatnosti, kedy sa záväzky v lehote splatnosti dynamickejšie presúvajú do kategórie záväzkov po lehote splatnosti," povedal Bubla.

Strata nemocníc dosiahla vlani 75 miliónov eur, v roku 2011 to bolo 156 miliónov eur. "Považujem za veľmi pozitívnu správu, že tri naše nemocnice skončili minulý rok v zisku a osem nemocníc si medziročne zlepšilo hospodársky výsledok," uviedol Čislák. Zisk dosiahli Fakultná nemocnica Nitra, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici a rovnako aj Detská fakultná nemocnica v Košiciach. Šéf rezortu verí, že štátne nemocnice budú do konca volebného obdobia hospodáriť bez tvorby nových dlhov.