Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Viliam Fischer podal kandidatúru na prezidenta SR, ide vyhrať

Na snímke kandidát na funkciu prezidenta SR Viliam Fischer počas odovzdávania hárkov s podpismi občanov v NR SR. Bratislava, 9. január 2014. Foto: TASR/Martin Turanovič

Na margo povahy svojej kampane Fischer podotkol, že bude najlacnejšia spomedzi všetkých uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu.

Bratislava 9. januára (TASR) - Kardiochirurg Viliam Fischer dnes podal kandidatúru na prezidenta SR. V podateľni NR SR odovzdal hárky so 17.552 podpismi občanov. Svoj program zverejní neskôr. Uisťuje, že ide vyhrať.

Už dnes však prezradil, že jeho prioritou bude zdravotníctvo. "Máme nezmyselne veľa nemocníc a lôžok. V zdravotníctve je skrytých päť miliárd eur. Netreba ani halier navyše, zdravotníctvo sa musí pretransformovať," navrhuje. Ako chce túto problematiku riešiť z pozície prezidenta, ktorý nemá legislatívnu iniciatívu, zatiaľ presne nevysvetlil. "Je to muž číslo jeden v štáte, má teda obrovský vplyv. Chce to obrovské množstvo rozhovorov, nevymýšľajme vymyslené," naznačil.

Na margo povahy svojej kampane Fischer podotkol, že bude najlacnejšia spomedzi všetkých uchádzačov o najvyššiu ústavnú funkciu. Koľko chce minúť, však zatiaľ nevie.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) doteraz potvrdil kandidatúru siedmim uchádzačom. Na zozname oficiálnych kandidátov je zatiaľ premiér Robert Fico (Smer-SD), filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýľ a expolitik Milan Kňažko. Dnes dopoludnia odovzdal podpisy aj Milan Melník.



Termín uplynie dnes

Na snímke kandidát na funkciu prezidenta SR Viliam Fischer počas odovzdávania hárkov s podpismi občanov v podateľni NR SR. Bratislava, 9. január 2014.
Foto: TASR/Martin Turanovič
K tejto sedmičke majú pribudnúť ešte niekoľkí. Termín na podávanie kandidatúr uplynie dnes o polnoci. Dovtedy sa chystá odovzdať podpisy ešte nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, Gyula Bárdos (SMK) aj Jozef Šimko (SMS). Podpisy zbiera aj Helena Mezenská z OĽaNO.

Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Prvé kolo sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.