Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vinárstvo je pre Slovensko mimoriadne dôležité, hodnotí premiér

Zo spoločného stretnutia 15. júla 2013 v Bratislave spojené s pracovným obedom za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo), ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka (druhý sprava) a úspešných producentov vín, ktorí tento rok v máji v Bratislave na prestížnej vinárskej súťaži organizovanej Concours Mondial de Bruxelles (CMB) a Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch v konkurencii 8168 vzoriek vína z celého sveta získali 3 veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Premiér Robert Fico sa dnes stretol s s úspešnými producentmi slovenských vín.

Bratislava 15. júla (TASR) – Vinohradnícke odvetvie je pre Slovensko mimoriadne dôležité. Uviedol to dnes na Úrade vlády SR premiér Robert Fico (Smer-SD) na spoločnom stretnutí s úspešnými producentmi slovenských vín, ktoré sa konalo aj za účasti ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD).

"Robíte celému Slovensku, robíte vláde SR veľkú radosť. Ak si uvedomíme, akí ste boli úspešní na jednej z najvýznamnejších súťaží, pokiaľ ide o vína, na Concours Mondial de Bruxelles, ktorá sa uskutočnila tento rok v Bratislave v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, to musíme považovať za fantastický úspech Slovenska, slovenských vinohradníkov, slovenských producentov vína," zdôraznil Fico.

"Ak si uvedomíme, že pri počte viac ako 8000 vzoriek a pri veľkosti Slovenska v počte obyvateľov a veľkosti výmery vinohradov ste získali 60 medailí - z toho 3 veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí, tak to je výsledok, ktorý musí potešiť každú jednu krajinu," dodal.

Ľ. JAHNÁTEK: Premena vinohradu na stavebný pozemok môže stáť až 100 eur/m2


Stavebné zámery developerov pri premene vinohradov na stavebné pozemky, najmä v okolí Bratislavy, má zabrzdiť mimoriadny odvod, ktorý plánuje do legislatívy zaviesť rezort pôdohospodárstva SR. Uviedol to dnes šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) po rokovaní s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a zástupcami vinárov a vinohradníkov na Úrade vlády SR.

"Rátame, že mimoriadny odvod za vyňatie pôdy z vinohradníckeho pôdneho fondu na iné ako vinohradnícke účely by mohol predstavovať približne 100 eur na štvorcový meter," spresnil minister.

Ochrana vinohradníckej pôdy je podľa Jahnátka potrebná hlavne v okolí Bratislavy, kde "je tlak developerov na plochy viníc neuveriteľný". Príslušný návrh zákona ochraňujúci pôdu vinohradov by mohol uzrieť svetlo sveta do 15. septembra 2013. "Vzhľadom na to, že sa jedná o jednoliatu vládu, mohla by byť aj podpora v parlamente," avizoval Jahnátek možnú podporu predmetnému zákonu v parlamente.