Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vinníkom nehôd, ktorí utečú z miesta činu, hrozí aj väzenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Na Slovensku zaznamenávajú každý rok policajné orgány v priemere 3000 dopravných nehôd, ktorých vinníci z miesta činu ušli.

Bratislava 23. marca (TABLET.TV) - V minulom roku polícia evidovala 3195 dopravných nehôd, keď vodič nezotrval na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta alebo sa na toto miesto bezodkladne nevrátil po poskytnutí alebo privolaní pomoci, prípadne ohlásení nehody.

V praxi sa polícia stretáva aj s prípadmi, keď si vodiči nevšimnú, že spôsobili škodu na cudzom majetku. Sú to najčastejšie prípady, keď vychádzajú z parkoviska, resp. pri parkovaní (nízka rýchlosť). Takéto udalosti by boli škodovou udalosťou, keď by účastníci nemuseli volať políciu a mohli by sa dohodnúť medzi sebou. Pokiaľ však vinník opustí miesto nehody, polícia takéto prípady rieši štandardne ako dopravné nehody.

Zaznamenané sú aj prípady, že vodič v strese, šoku, či zo strachu z následkov opustil miesto nehody. Taktiež boli prípady, keď vodič zrazil chodca a zastavil až v ďalšej obci zo strachu o svoj život, a odtiaľ volal políciu.

Vinníkom nehôd, ktorí utečú z miesta činu hrozí pritom okrem pokuty až do výšky 1500 Eur aj väzenie v niektorých prípadoch na 3 roky.