Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Jozef Viskupič navrhuje zmenu financovania kultúry, chce Kultúrny fond

Jozef Viskupič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Nový fond by mal jednu sústavu orgánov a jeden model financovania.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO) navrhuje zmenu financovania kultúry. Návrhom zákona o Kultúrnom fonde chce zaviesť viaczdrojové financovanie fondu.

Kultúrny fond by mal podľa Viskupičovho návrhu nahradiť tri súčasné umelecké fondy, a to Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarných umení. Nový fond by mal jednu sústavu orgánov a jeden model financovania.

Viskupič ďalej navrhuje zrušiť dvojpercentný príspevok, ktorý v súčasnosti platia autori a umelci z ich hrubého autorského príjmu. "Dá sa povedať, že ide o neoprávnenú daň, ktorá týchto umelcov znevýhodňuje oproti iným povolaniam, keďže sú zdaňovaní dvakrát," uviedol predkladateľ.

Na podpore literárnej, vedeckej a umeleckej činnosti by sa podľa návrhu mali podieľať nielen Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ale aj všetky komerčné rádia a televízie a ďalšie médiá. "Pretože rovnako ako verejnoprávny vysielateľ vysielajú obsah podliehajúci ochrane podľa autorského zákona," vysvetlil Viskupič. Poslanec chce, aby sa na podpore spisovateľov, hudobníkov, maliarov či iných umelecky nadaných ľudí podieľal aj štát.