Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

J. VISKUPIČ: OĽaNO je projekt nevhodný do vlády? Hlúposť...

Jozef Viskupič v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Lídri OĽaNO/NOVA Matovič a Lipšic prejavili odvahu a vieru vo svoj projekt, keď vyhlásili, že v prípade nižšieho ako sedempercentného výsledku nenastúpia do NR SR. V TABLET.TV to povedal J.Viskupič.

Bratislava 8. decembra (Teraz.sk) – Snahy nálepkovať OĽaNO ako projekt, ktorý nie je vhodný do vládnej koalície, sú hlúpe. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič.

Reagoval tým na kritiku, že poslanci OĽaNO hlasujú nepredvídateľne, každý podľa seba, a tým pádom by ťažko mohli byť oporou programového vyhlásenia akejkoľvek vlády. „Vieme vopred povedať, aké bude naše rozhodnutie. Akurát sa u nás nikdy nedeje, že sa nejaký šéf v pozadí s niekým na štyri oči dohodne a potom ohýba poslancov, aby hlasovali tak, ako sa on dohodol,“ povedal Viskupič.

Dodal, že ich poslanecký klub o každom stanovisku mimoriadne dlho a dôkladne rokuje, keď sa však už k nemu dopracuje, poslanci sa ho držia. „Veď sme iniciovali schôdze na odvolávanie, to sa nedá bez dohody. To, že nám niekto chce umelo nalepiť nálepku, že nie sme projekt, s ktorým by sa dalo vládnuť, je hlúposť,“ tvrdí Viskupič.

Vysvetlil aj rozhodnutie OĽaNO a NOVA nevytvárať koalíciu, ale premenovať OĽaNO na OĽaNO – NOVA a kandidovať ako jeden politický subjekt.

„Dlhodobo sa hovorí o tom, že alternatívne sily k súčasnej vláde sú roztrieštené,“ upozornil Viskupič. OĽaNO sa preto rozhodlo hľadať možnosti spolupráce s viacerými subjektami, pôvodne uvažovali o koalícii.
Lenže na rozdiel od samostatne kandidujúcich subjektov, ktorým na vstup do Národnej rady SR stačí päť percent, dvojkoalícia potrebuje na postup do parlamentu sedem percent a štvorkoalícia dokonca desať.

OĽaNO sa podľa Viskupiča nebojí, že by dosiahlo menej ako sedem percent, bolo by však podľa neho neseriózne riskovať obrovský prepad voličských hlasov, ak by sa to predsa len stalo.

Aj preto lídri Igor Matovič a Daniel Lipšic vyhlásili, že ak OĽaNO – NOVA nedosiahne sedempercentný volebný výsôledok, ako poslanci do parlamentu nenastúpia. „Je to prejavom odvahy. Keďže tomu projektu reálne veria, veria aj tomu, že zisk bude nadsedempercentný. A ak nie, dávajú tento záväzok,“ povedal Viskupič.
„Verím tomu, že výsledok bude taký dobrý, že sa o alternatíve odchodu vôbec nebudeme baviť,“ dodal.



Kandidátna listina OĽaNO - NOVA je mimoriadne komplikovane štruktúrovaná. Aktuálni poslanci OĽaNO, pokiaľ kandidujú, kandidujú na jej posledných priečkach. Na mieste č. 150 je Igor Matovič, 149. pozíciu obsadila Erika Jurinová, Viskupič má číslo 148.

Prvé miesta kandidátky obsadili občianski aktivisti na čele s Veronikou Remišovou, Alanom Suchánkom a Evou Dubačovou. Od 14. miesta pribúdajú kandidáti NOVA na čele s Danielom Lipšicom a Gáborom Grendelom. Má ich byť spolu 35. Symbolicky, na mieste č. 89, kandiduje tvár Nežnej revolúcie, aktuálne komunálny politik Ján Budaj. “V rámci snahy zintegrovať niečo, čo symbolizuje aj November´89 a boj proti mečiarizmu, je na našej kandidátke aj pán Budaj,“ poznamenal Viskupič.

Komplikovanosť kandidátnej listiny je podľa neho kompenzovaná širokou ponukou voličovi. „Kandidátky je treba čítať dôsledne, pozorne, a voliť ľudí,“ vyhlásil Viskupič. „Ak hovoríme o boji proti korupcii, nie sú to prázdne slová. Máme na kandidátke niekoľkonásobne ocenených bojovníkov proti korupcii. Týmto ľuďom treba aj z formálneho hľadiska vytvoriť priestor,“ povedal.

Ohľadom budúcnosti spojenia OĽaNO a NOVA Viskupič poznamenal, že túto otázku budú riešiť až po voľbách, dlhodobým zámerom je však pokračovanie v integrácii. Po voľbách chce OĽaNO – NOVA rokovať o vláde so všetkými stranami, okrem aktuálne vládneho Smeru-SD.