Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Viskupič: Ombudsman sa bude voliť podľa politických dohôd,nie svedomia

Na archívnej snímke poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Michal Svítok

Viera Dubačová si myslí, že voľba ombudsmana nezaujíma ani niektorých poslancov. Kritizovala, že do rozpravy o voľbe verejného ochrancu práv sa prihlásilo málo politikov.

Bratislava 8. februára (TASR) - Nového verejného ochrancu práv nebudú poslanci v parlamentne voliť podľa svojho svedomia, ale na základe politických dohôd. V pléne Národnej rady SR to pred dnešnou voľbou ombudsmana povedal Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA. Mrzí ho to, podľa jeho slov by to tak nemalo byť.

Post ombudsmana si verejnosť stále nedostatočne váži, poukázala zase v pléne Viera Dubačová (OĽaNO-NOVA). Túto funkciu si podľa nej treba viac vážiť. Myslí si, že voľba ombudsmana nezaujíma ani niektorých poslancov. Kritizovala, že do rozpravy o voľbe verejného ochrancu práv sa prihlásilo málo politikov. "Dôležitosť tohto postu si uvedomuje málo ľudí. Ignorácia a podceňovanie vo všeobecnosti vedie k tomu, že tu vyhráva zlo," povedala Dubačová.

"Nepovažujem za korektné hovoriť tu o nalinajkovanom hlasovaní a politických tričkách," reagoval Peter Kresák (Most-Híd). OĽaNO-NOVA si svoju nominantku podľa neho obhajuje nefér spôsobom. "Nikdy by som niekoho neobhajoval tým, žeby som zhadzoval niekoho druhého," povedal Kresák.



Martin Poliačik (SaS) verí, že hlas budúceho ombudsmana bude pevný. Ak podľa neho bude zvolená kandidátka koalície alebo od OĽaNO-NOVA a SaS, bude rád. "Ide o kvalitných ľudí," povedal Poliačik. Verí, že tento post bude zastávaný so cťou. Chce, aby poslanci začali brať funkciu ombudsmana vážne. Nechce, aby bolo plénum prázdne pri prednese správy ombudsmana. Tak tomu bolo doteraz, uviedol. Prácu doterajšej verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej si váži. "Pozdvihla úroveň úradu," dodal s tým, že mu dala "írečitú pečať".

Voľba nového verejného ochrancu práv sa uskutoční v Národnej rady SR dnes po 17. hodine. O post ombudsmana sa uchádza trojica kandidátov, ktorá už absolvovala verejné vypočutie na pôde Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Vládna strana Most-Híd navrhla aj s podporou koaličných partnerov Smeru-SD a SNS Máriu Patakyovú, ktorá pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali exposlankyňu a aktivistku Janku Šipošovú. Tretím kandidátom je Anton Čulen, navrhli ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Súčasná ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorej sa končí funkčné obdobie, už kandidovať nechcela.