Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bezpečnostná a obranná stratégia SR prejde aktualizáciou

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zmeny by sa mali dotknúť aj ďalších obranných dokumentov s cieľom zefektívniť fungovanie systému obrany štátu.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Bezpečnostná a obranná stratégia SR prejde aktualizáciou. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády SR, ktoré dnes odobril kabinet. Zmeny by sa mali dotknúť aj ďalších obranných dokumentov s cieľom zefektívniť fungovanie systému obrany štátu.

"Vláda pripraví aktualizáciu bezpečnostnej a obrannej stratégie SR. V tomto procese sa bude usilovať o čo najširšiu spoločenskú a politickú podporu dlhodobých priorít zaručovania obrany štátu," uvádza sa v dokumente. Vláda v programovom vyhlásení taktiež potvrdzuje proeurópsku a proatlantickú orientáciu SR kontinuitou plnenia spojeneckých záväzkov a ďalších medzinárodných záväzkov s prednostným zabezpečením príspevkov ozbrojených síl do síl reakcie NATO a do bojových skupín EÚ.

V súlade so spojeneckými záväzkami vláda zabezpečí aj postupný nárast obranných výdavkov SR a bude pokračovať v podpore veľkých strategických projektov modernizácie ozbrojených síl ich individuálnym schvaľovaním a financovaním.

"Vláda bude realizovať cielenú a dlhodobo udržateľnú modernizáciu a výmenu hlavných druhov výzbroje a techniky spolu s tvorbou zásob materiálu na rozvoj spôsobilostí ozbrojených síl v súlade s prijatými záväzkami SR," uvádza v dokumente. Dôraz bude klásť na rozvoj spôsobilostí mechanizovanej brigády a síl použiteľných aj na boj proti terorizmu. "Vláda podporí zvýšenie intenzity výcviku ozbrojených síl, ako aj ich účasť na cvičeniach so zameraním na obranu štátu. Bude pokračovať v skvalitňovaní spoločnej prípravy ozbrojených síl, bezpečnostných zložiek a záchranných zložiek," dodáva.

Kabinet ešte predstaví programové vyhlásenie Národnej rade SR a požiada ju o dôveru. Schôdza by sa mala začať v pondelok 18. apríla. Na základe Ústavy SR je vláda povinná tak urobiť do 30 dní po svojom vymenovaní. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval nový kabinet Roberta Fica, ktorý tvoria strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, v stredu 23. marca.