Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda bude v Španiciach zasadať po polstoročí od návštevy J. B. Tita

Vláda SR, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Špačince si vážia, že bude na ich pôde rokovať vláda," uviedol starosta.

Špačince 13. mája (TASR) – Rekonštrukcia miestnych komunikácií, chodníkov i kultúrneho domu sú aktuálnymi otázkami v obci Špačince pri Trnave. O možnosti podpory pre tieto aktivity by chcel s členmi Vlády SR počas dnešného výjazdového zasadnutia v obci hovoriť starosta Július Zemko (Smer-SD).

"Na rekonštrukciu ciest by sme potrebovali okolo 300.000 až 400.000 eur, na opravu, modernizáciu a zateplenie kultúrneho domu okolo 250.000 eur," povedal Zemko pre TASR. Obec podľa jeho slov aktívne hľadá spôsoby, ako získať prostriedky pre tento účel v rámci rôznych výziev operačných programov.



"Špačince si vážia, že bude na ich pôde rokovať vláda," uviedol starosta. Stane sa tak po polstoročí od chvíle, keď do obce v roku 1965 zavítal prezident Juhoslávie Josip Broz Tito v sprievode Alexandra Dubčeka a plejády ďalších politikov. Táto chvíľa rezonuje v pamäti Špačiniec doteraz, je dochovaných množstvo fotografických záberov z jeho návštevy miestneho roľníckeho družstva i spoločnej večere v kultúrnom dome. Návštevu dokumentuje aj krátky film, ktorý našli v archíve Hlohovskej televízie a obec ho vydala na DVD v roku 2011 pri oslavách 900. výročia prvej písomnej zmienky. "Odvtedy sme až doteraz návštevu na takejto úrovni už nemali," dodal Zemko.

Obec samotná, ako dodal, nerobila z dôvodu príchodu vládneho kabinetu žiadne špeciálne prípravy. "Akurát sme urobili jednu kosbu navyše, aby to v okolí kultúrneho domu a obecného úradu lepšie vyzeralo,“ pripustil starosta.

V Špačinciach býva aktuálne 2580 obyvateľov.