Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Vláda chce ďalej podporovať dodávku ovocia a mliečnych výrobkov školám

Foto: TASR/Michal Svítok

Aj takéto úlohy si vláda SR stanovila v návrhu akčného plánu politiky mládeže na roky 2012 až 2013.

Poltár 6. júna (TASR) – Podporovať projekty distribúcie ovocia a mliečnych výrobkov do škôl, posilniť prevenciu a monitoring obezity, zintenzívniť vzdelávacie aktivity o rizikách pohlavne prenosných ochorení a venovať viac pozornosti prevencii záškoláctva a šikanovaniu. Aj takéto úlohy si vláda SR stanovila v návrhu akčného plánu politiky mládeže na roky 2012 až 2013. Materiál dnes vláda schválila na svojom výjazdovom rokovaní v Poltári.

"Akčný plán má snahu celistvým a zjednocujúcim spôsobom podporovať a zlepšovať život mladých ľudí, ich vzdelávanie, prístup k informáciám, zamestnanosť a podnikanie, zdravie a aktívne využívanie voľného času," píše sa v dokumente, ktorý na rokovanie predložilo ministerstvo školstva. Na jeho príprave spolupracovala medzirezortná pracovná skupina, ktorej členmi boli nominanti ministerstiev, zástupcovia z priamo riadených organizácií, samosprávy, vysokých škôl i odborníci z mimovládnych a mládežníckych organizácií.

Vláda si v akčnom pláne medzi svoje úlohy stanovila ďalšiu podporu európskeho programu Školské ovocie, aby sa u detí predškolského a školského veku zvyšovala spotreba ovocia a zeleniny. Program finančne podporuje EÚ, investujú sa naň aj prostriedky zo štátneho rozpočtu, a tiež od rodičov. Zastrešuje ho ministerstvo pôdohospodárstva. Slovensko sa do projektu prvýkrát zapojilo v školskom roku 2009/2010 s podporou vyše 1,27 milióna eur z EÚ a takmer 1,12 milióna eur z národných zdrojov. V školskom roku 2010/2011 Slovensko na projekt získalo 2,5 milióna eur z EÚ, v aktuálnom školskom roku bola dotácia nižšia o 300.000 eur. Kabinet chce naďalej podporovať aj program Školské mlieko dotovaný z európskych prostriedkov a finančne podporovaný aj zo štátneho rozpočtu. Prostredníctvom programu získavajú materské, základné a stredné školy pre svojich žiakov lacnejšie mlieko a mliečne výrobky.

Medzi svoje úlohy na najbližšie obdobie si vláda stanovila aj informovanie mladých ľudí o rôznych látkových a nelátkových závislostiach prostredníctvom letákov, konzultácií či seminárov. Vláda plánuje podporovať tvorivé interaktívne dielne pre znevýhodnené deti a mládež.

Ďalšou z úloh, ktoré si stanovila vláda, je aj príprava analýzy stavu vidieckej mládeže v mestách a obciach, ktorá má byť kľúčová pri tvorbe akčných plánov v témach napríklad životné prostredie, bývanie, mobilita, zdravý životný štýl, zamestnanosť a pod. Akčný plán apeluje tiež na participáciu mládeže na spoločenskom a politickom živote. Pre tento účel chce vláda vytvoriť funkčný systém konzultácií s mladými ľuďmi na aktuálne témy. Podporovať plánuje aj dialóg medzi mladými ľuďmi - členmi mimovládnych organizácií a komunikáciu ich názorov smerom k relevantným partnerom zo štátnej správy.