Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Vláda chce podporiť otvorenie trhu s učebnicami a zamerať sa na VŠ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ambíciou vládneho kabinetu je umožniť školám nakupovať učebnice podľa vlastného výberu so zabezpečením príslušných finančných prostriedkov.

Bratislava 28. apríla (TASR) – Otvorenie trhu s učebnicami plánuje vláda podporiť, vyplýva to z programového vyhlásenia (PVV) v oblasti školstva, ktoré v stredu schválila. Zároveň chce vládny kabinet zabezpečiť chýbajúce učebnice, podporiť tvorbu tých kvalitných, ako aj ich bezplatných elektronických verzií. Cieľom vlády je tiež zameranie sa na vysoké školy (VŠ).

Ambíciou vládneho kabinetu je umožniť školám nakupovať učebnice podľa vlastného výberu so zabezpečením príslušných finančných prostriedkov. Zároveň plánuje podporiť aktivity škôl v spolupráci so zamestnávateľmi a vysokými školami s cieľom identifikovať talenty, podporiť ich rozvoj a zabezpečiť, aby mali možnosť zostať na Slovensku po ukončení štúdia. V PVV v oblasti školstva výraznejšie zmeny oproti zneniu z roku 2020 nenastali.

"Žiakom chýba dostatok času na zvládnutie kľúčových kompetencií a na rozvoj iných oblastí a súvislostí života. Preto je čas posunúť sa od zvyšovania množstva vyučovacích hodín ku kvalitnému vzdelávaciemu času, aby mali žiaci a študenti dostatočný priestor na hlbšie porozumenie obsahu vzdelávania," uvádza sa v PVV v oblasti základného a stredného školstva. Vláda plánuje prijať opatrenia na skvalitnenie podmienok vzdelávacieho procesu v základných a stredných školách, otvoriť diskusiu o zvyšovaní kvality školy, spojenú s vyhodnocovaním efektívnosti vynaložených prostriedkov na vzdelávanie. Okrem toho chce vládny kabinet tiež redefinovať úlohu školskej inšpekcie a podporiť prácu pedagogických zamestnancov navýšením počtu odborných zamestnancov, školských špeciálnych pedagógov a pedagogických asistentov priamo na školách.

Vláda sa zaviazala, že bude klásť dôraz na skvalitnenie ďalšieho vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov prostredníctvom vysokých škôl, transformovaných inštitúcií ministerstva, neštátnych subjektov, či zdieľania príkladov dobrej praxe, ktoré budú predovšetkým zamerané na sústavný profesijný rozvoj učiteľov.

V PVV sa uvádza, že vláda bude venovať pozornosť najmä zaškoleniu detí so zdravotným znevýhodnením a zo sociálne znevýhodneného prostredia v materských školách tak, aby mohli plynulo prejsť do základných škôl a dosahovať primerané školské výsledky. Taktiež chce podporiť projekty, ktorých cieľom je overiť prístupy k znižovaniu segregácie vo vzdelávaní.

V národnostnom školstve vláda definuje pojem národnostné školstvo v rámci legislatívy SR a zvýši podporu a rozvoj vzdelávania detí a žiakov patriacich k národnostným menšinám v ich materinskom jazyku. Taktiež plánuje zabezpečiť aktuálne a moderné učebnice a ďalšie učebné materiály na výučbu pre materské, základné a stredné školy s vyučovacím jazykom alebo s vyučovaním jazyka národnostných menšín s dôrazom na ich dostupnosť pre žiakov a školy.

"Vláda považuje za nevyhnutné podporiť kvalitné vysoké školy v oblasti vzdelávania a vedeckej práce, čím rozumie také vzdelávanie, ktoré je ponúkané v odboroch s výbornou perspektívou uplatnenia absolventov a s vysokou pridanou hodnotou pre kľúčové oblasti spoločenského a ekonomického rozvoja krajiny, vrátane špecifických potrieb regiónov," uvádza sa v PVV. Preto podporí prácu Slovenskej akreditačnej agentúry pre VŠ. Zasadí sa za lepšie prepojenie ich financovania a kvality. Okrem toho bude vládny kabinet presadzovať riešenia pre zmenu systému financovania VŠ tak, aby odrážalo diverzifikáciu VŠ podľa hodnotenia ich výkonnosti v oblastiach, na ktoré sa bude VŠ orientovať a zároveň aby takéto financovanie motivovalo školy zvyšovať kvalitu vedeckej práce a aplikovať výstupy svojej činnosti v súlade s potrebami spoločnosti, regiónov a ekonomiky.