Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

D. Saková chce vytvoriť špeciálne odbory envirokriminality

Na archívnej snímke Denisa Saková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Budeme sa snažiť, aby boj proti ľuďom, ktorí v rámci envirokriminality pôsobia a páchajú trestné činy, bol efektívny, vyhlásila Saková.

Bratislava 20. februára (TASR) – Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) má spolu s prezidentom Policajného zboru SR záujem na vytvorení špeciálnych odborov envirokriminality. Tá sa podľa nej netýka len radov farmárov, ale ide aj o pôdu, vzduch, vodu a odpadové hospodárstvo. Saková to uviedla v stredu po rokovaní vlády.

"Netýka sa to len farmárov a ich problémov s pôdou a vodou, ale aj problémov nelegálnych skládok. Sú to veci, ktoré nielen našu generáciu, ale aj generáciu našich detí budú trápiť, preto to chceme podchytiť ešte teraz. Preto vytvárame na úrovni krajov odbory, ktoré sa budú špecializovať na priestupky a trestnú činnosť v rámci envirokriminality," povedala Saková s tým, že na túto činnosť bude vyčlenených približne sto ľudí. Podľa nej však nejde o finálne číslo a môže sa ešte meniť podľa vývoja.



"Budeme sa snažiť, aby boj proti ľuďom, ktorí v rámci envirokriminality pôsobia a páchajú trestné činy, bol efektívny," vyhlásila Saková. Zároveň pripomenula, že rezort vnútra v rámci envirokriminality pôsobí už dlhodobo. "Či už je to priestupok alebo trestný čin, tak my máme vyšetrovateľov. Nie je to tak, že by sme envirokriminalitu neriešili, len jej chceme dať väčšiu vážnosť," poznamenala. Podľa jej slov envirokriminalita zahŕňa aj nelegálne skládky, prevážanie nukleárneho a jadrového materiálu či likvidovanie chemických zbraní.