Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda dala zelenú výboru pre práva LGBTI ľudí

Účastníci pochodu hrdosti homosexuálov v brazílskom Sao Paule 10. júna 2012. Foto: TASR/AP

Dodatok svojho štatútu prerokovala ľudskoprávna rada 30. júla, pričom odporučila vláde jeho zriadenie.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vláda SR súhlasila dnes so zriadením výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb.

Pôjde o stály odborný orgán Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Jeho predsedom bude minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), pričom úlohy sekretariátu výboru bude plniť práve toto ministerstvo.

Dodatok svojho štatútu prerokovala ľudskoprávna rada 30. júla, pričom odporučila vláde jeho zriadenie. Vytvorí sa tým priestor na odbornú diskusiu ohľadom zlepšenia postavenia osôb s odlišnou sexuálnou orientáciou, zvýšenia ochrany ich práv a zefektívnenia tvorby a realizácie štátnej politiky SR.

Na stiahnutie tohto bodu z rokovania vyzvali aktivisti občianskeho združenia Fórum života. S jeho vznikom nesúhlasilo ani KDH či Konferencia biskupov Slovenska.

LGBTI organizácie oceňujú zriadenie nového výboru pre ochranu ich práv


"Na zriadenie tohto odborného a poradného orgánu sme vydali verejnú výzvu vláde 18. júna 2012 a vítame rýchle a jednoznačné naplnenie tejto výzvy vládou," povedala. Podľa jej slov je tak lesbám, gejom, bisexuálnym, transrodovým a intersexuálnym osobám prvý krát v histórii našej krajiny "priznaná" tá istá pozícia akú majú ostatné diskriminované menšiny, s ktorými štát svoje politiky konzultuje. "Napriek tomu, že k tomuto kroku pristúpila slovenská vláda ako jedna z posledných v EÚ, a že zatiaľ ide o poradný orgán vlády, je to významný posun k faktickému zrovnoprávneniu LGBTI ľudí a zlomová udalosť v rámci ich emancipácie a spoločenskej akceptácie," uviedla Mesochoritisová.

Konštruktívny prístup oceňuje aj Martin Macko z Iniciatívy Inakosť. "Predpokladáme, že rovnaká atmosféra bude panovať aj na pracovných zasadnutiach výboru a najmä, že vláda bude i naďalej prejavovať dobrú vôľu a odvahu pri napĺňaní odporúčaní výboru i Rady," uviedol. Zároveň upozornil, že prešľapovanie na mieste v tejto oblasti si už totiž SR ako moderný európsky demokratický štát nemôže dovoliť. "V posledných rokoch Slovenskú republiku pravidelne vyzývajú inštitúcie EÚ, Rady Európy - a naposledy aj OSN - k prijímaniu konkrétnych opatrení v oblasti dodržiavania a presadzovania ľudských práv LGBTI osôb," zdôraznil.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý predsedá ľudskoprávnej rade, a teda na rokovanie predkladal návrh na zmenu jej štatútu, vyjadril potešenie nad tým, že sa vláda nepostavila k tejto téme alibisticky.

Potvrdil, že ide o problematiku, ktorá polarizuje spoločnosť, ako však podčiarkol, od Slovenska, ktoré má množstvo medzinárodných záväzkov, sa očakáva, že sa k tejto otázke postaví zrelo.

Podľa neho netreba pred citlivými témami strkať hlavu do piesku. Dodal, že takto sa zodpovední politici, vláda ani spoločnosť nespráva. "O citlivých témach treba diskutovať a my sme práve vytvorili priestor, aby sa o nich fundovane diskutovalo," podotkol Lajčák po dnešnom rokovaní vlády s tým, že výbor nebude mať právo predkladať žiadne návrhy zákonov.