Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vláda dáva Pente vianočný darček, tvrdí D. Lipšic

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Podnet D. Lipšica skúmali orgány okresnej prokuratúry od marca až do augusta 2012 a odložili ho z dôvodu, že nie je možné podať žalobu na určenie neplatnosti a tým napadnúť predaj paroplynového cyklu.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie má zabezpečiť pre PPC ročne 20 miliónov eur od odberateľov elektrickej energie. Tvrdí to nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic, podľa ktorého dáva vláda právnou normou vianočný darček finančnej skupine Penta.

"Je jej šitý na mieru. Jediným cieľom návrhu je, aby PPC dostávalo od odberateľov elektriny ročne 20 miliónov eur," vyhlásil Lipšic na dnešnom brífingu v parlamente. Novelu opozičný poslanec nazval "lex Penta" a "lex Gorila". Vďaka právnej norme je dnes podľa neho známe, o čom Robert Fico (Smer-SD) kedysi rokoval so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom v konšpiračnom byte z kauzy Gorila.

Lipšic pripomenul, že PPC končí v roku 2013 exkluzívna zmluva s Bratislavskou teplárenskou, ale aj so Slovenskými elektrárňami. Museli by tak podľa poslanca prejsť na trhové podmienky. Lipšic poukázal na to, že vládny návrh zvyšuje pre elektrárne, ktoré majú kombinovanú výrobu elektriny aj tepla, doplatky zo 125 megawattov (MW) na 300 MW. "A to spĺňa jedine PPC, žiadna iná elektráreň," upozornil Lipšic.

Poslanec považuje za absurdné, aby v čase konsolidácie, kedy nie sú peniaze napríklad na platy učiteľov, profitovali finančné skupiny. Lipšic sa pýta, koho vlastne vláda zastupuje. Ukáže to podľa neho práve spomínaná novela. "Ak prejde tento návrh v tomto znení, bude evidentné, že máme vládu finančných skupín, nie občanov," uzavrel.



Lipšic napadol predaj PPC krátko pred voľbami v roku 2012 a žiadal, aby štát podal žalobu na určenie jeho neplatnosti. "Predaj PPC, tak ako to žiadal Daniel Lipšic, nie je možné žalovať. Konštatuje to aj najnovšie stanovisko generálnej prokuratúry, ktoré získalo PPC prostredníctvom svojich právnych zástupcov," reagovala dnes pre TASR PR špecialistka Penty Lea Krčmáriková.

Investičná skupina Penta, ktorá je jediným vlastníkom PPC, podľa nej od začiatku označovala kritiku Daniela Lipšica na predaj paroplynového cyklu ako politicky účelovú. "Daniel Lipšic zneužil funkciu ministra vnútra na svoju vlastnú politickú prezentáciu tesne pred parlamentnými voľbami," povedal Martin Danko, hovorca investičnej skupiny Penta.

Podnet Daniela Lipšica skúmali orgány okresnej prokuratúry od marca až do augusta 2012 a odložili ho z dôvodu, že nie je možné podať žalobu na určenie neplatnosti a tým napadnúť predaj paroplynového cyklu.

"Daniel Lipšic okrem podania podnetu počas predvolebného boja v marci 2012 neurobil nič preto, aby jeho podnet bolo možné komplexne posúdiť, dokonca ani len nenapadol rozhodnutie prokuratúry. A to aj napriek tomu, že mal takéto oprávnenie priamo zo zákona. Namiesto neho právni zástupcovia PPC sami požiadali Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť postupu prokurátora rozhodujúceho o odložení podnetu Daniela Lipšica," uviedla Krčmáriková. "Preto podali nový podnet na preskúmanie zákonnosti, ktorý začala šetriť Generálna prokuratúra. Tá v decembri 2012, ako orgán, ktorý bdie nad dodržiavaním zákonnosti aj v súvislosti s privatizáciou, skonštatovala, že pri postupe prokuratúry porušenie zákona nezistila a nie je dôvod na prijatie žiadneho prokurátorského opatrenia, vrátane žaloby na určenie neplatnosti," dodala.