Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Vláda trvá na tom, že ombudsmanka sa nemala na ňu obracať

Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kabinet opätovne vyjadril vážne znepokojenie zo snáh o politické a mediálne zneužitie témy policajného zásahu v Moldave nad Bodvou na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad v spoločnosti.

Bratislava 29. januára (TASR) - Vláda naďalej trvá na tom, že nebol žiadny právny dôvod na to, aby sa verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová obrátila na kabinet v súvislosti s policajným zásahom z júna minulého roka v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Nesúhlasí tiež s návrhom poslancov na prijatie uznesenia k postupu vlády, kedy 8. januára bolo jedným z bodov programu vyrozumenie Dubovcovej k danému prípadu. Zároveň odporúčala prijať do budúcnosti opatrenia, na základe ktorých by sa podobným situáciám mohlo predísť.

Podľa vlády Dubovcová pochybila v tom, že sa súčasne obrátila na Prezídium Policajného zboru aj na Ministerstvo vnútra SR. "Takýto postup nie je v súlade so zákonom o verejnom ochrancovi práv," pripomína vo svojom dnešnom stanovisku kabinet.

"Nie je pravdivé ani tvrdenie, že neboli prijaté žiadne opatrenia zo strany Prezídia Policajného zboru a ministerstva vnútra na ochranu základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri vykonávaní policajných zásahov," uvádza sa ďalej.

Kabinet opätovne vyjadril vážne znepokojenie zo snáh o politické a mediálne zneužitie témy policajného zásahu v Moldave nad Bodvou na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad v spoločnosti. Konštatuje, že sa tu stretávajú dva protichodné záujmy, a to ochrana ľudských práv obyvateľov Moldavy nad Bodvou a ochrana ľudských práv obyvateľov rómskej osady Budulovská.

Vláda zároveň odporučila generálnemu prokurátorovi zabezpečiť nezávislé vyšetrenie tohto policajného zásahu.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná správaniu sa vlády SR k Dubovcovej bude dnes popoludní.