Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Vláda: Koncepcia väzenstva na roky 2022 až 2030 potrebuje revíziu

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odchádza po 26. rokovaní vlády SR v Bratislave 3. apríla 2024. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Z celkového počtu 89 krátkodobých úloh pre rok 2023 bolo vlani splnených 36, čiastočne splnených 35 a nesplnených 18.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Koncepcia väzenstva SR na roky 2022 až 2030 a jej strednodobé i dlhodobé úlohy potrebujú objektívnu a realistickú revíziu. Návrh revidovaných úloh má minister spravodlivosti do konca júna predložiť na rokovanie vlády. Kabinet sa na tom uzniesol na svojom stredajšom rokovaní.

Z celkového počtu 89 krátkodobých úloh pre rok 2023 bolo vlani splnených 36, čiastočne splnených 35 a nesplnených 18. Predošlé roky platnosti koncepcie podľa rezortu spravodlivosti potvrdili, že "jednotlivé vzletné vízie, rozsiahle ciele a podrobné úlohy nezodpovedajú možnostiam zboru, finančným možnostiam jeho rozpočtu a personálnym kapacitám".

Ministerstvo upozorňuje, že pri predkladaní aktuálnej verzie koncepcie väzenstva na schválenie vláde bolo na základe zásadnej pripomienky ministerstva financií, pod hrozbou jej neschválenia, rozhodnuté vtedajším vedením ministerstva spravodlivosti a vedením Zboru väzenskej a justičnej stráže, že analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy bude mať nulový - neutrálny dopad, pričom zbor si má hľadať prostriedky vo vlastnom rozpočte.

"Je nevyhnutné v nastávajúcom období vykonať zo strany zboru objektívnu a realistickú revíziu Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2022 až 2030 a jej strednodobých úloh (do roku 2026) a dlhodobých úloh (do roku 2030), spoločne s vyčíslením vplyvov na rozpočet zboru, a takto upravený materiál predložiť na schválenie vláde Slovenskej republiky," uvádza sa v správe o plnení úloh vyplývajúcich z Koncepcie väzenstva Slovenskej republiky na roky 2022 až 2030 za rok 2023, ktorú vzal vládny kabinet na vedomie.