Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda odvolala Martina Senčáka z funkcie na ministerstve zdravotníctva

Martin Senčák Foto: TASR/Martin Baumann

Odvolanie šéfa služobného úradu je bolo reakciou na predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy zo strany viacerých nemocníc.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Vláda dnes odvolala Martina Senčáka z funkcie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva. Tento krok ešte minulý týždeň avizoval šéf rezortu Viliam Čislák v reakcii na predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy zo strany viacerých nemocníc. Kabinet zároveň na tento post od štvrtka 18. decembra vymenoval Zuzanu Kucerovú.

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Minister v kauze priznal aj zodpovednosť rezortu, keďže riaditeľov neinformovali o tom, že zmluvy majú ministerstvu poslať na posúdenie.

Po Senčákovom odvolaní volali opoziční poslanci na demonštráciách i odborári. "Bol priamo zodpovedný za viaceré výrazné prešľapy v rezorte a svoj post mal opustiť už dávno. Kým sa však proti praktikám Smeru v zdravotníctve nezmobilizovala verejnosť a časť opozície, Robertovi Ficovi prehrešky tohto úradníka vôbec neprekážali," povedal dnes šéf SaS Richard Sulík.

Liberáli privítali Senčákovo odvolanie, vyzývajú však aj na odchod šéfky pieštanskej nemocnice Márie Domčekovej pre kauzu nákupu CT prístroja. "Ľudia na uliciach ukázali, že rozkrádanie v réžii Smeru je pre nich neprijateľné," upozornil Sulík.